De hobby van Gina Sanders:

Kerstdorp. 2018


De Kersttijd brengt gezelligheid en sfeer. Zo ook bij ons in huis, samen met ons gezin en familie.
Ik denk dat ik zo`n 35 jaar geleden met mijn Kerstdorp verzameling ben begonnen. Van ons Wendy kreeg ik toen een mooi wit kerkje waar een theelichtje in kon, om het `s avonds nog mooier te laten zijn! En een paar jaar later gaf onze Marco mij ook een heel mooi kerkje. Ja, de Kerk stond toen nog centraal met de Kerst en we gingen er nog naar toe, zeker met Kerst! Er kwam ook een klein kerststalletje bij, daar is het kerstverhaal tenslotte mee begonnen.


Met de geboorte van het kindeke Jezus, die vrede op aarde kwam brengen. Helaas is het toen niet gelukt en nu nog niet jammer genoeg. Maar wij als familie voelen wel vrede in ons hart voor elkaar. Ik begon op een klein rond tafeltje het allemaal mooi op te stellen, later op de verbrede vensterbank en sinds een paar jaar, op de vensterbank met etage!


En zo kwam er jaarlijks weer wat bij. Verschillende jaren als wij in December bij Ankie en Volker een weekend logeerde, gingen we met hen naar Bonn of Keulen naar de Kerstmarkt. Daar hebben we heel wat mooie spullen gekocht voor mijn dorp. Dus zoals Volker dan zei: "Gina heeft weer wat goeds aan onze economie gedaan"! Ook hebben we van hun, toen wij geholpen hebben met hun verhuizing, een heel mooi huisje gekregen.

De vuurkorf, van onze schoonzoon Mike, die zo graag een vuurtje maakt in hun vuurkorf. En wij, onze Jan en ik, als een gezellig
oliestelleke, langs de lijn kijkend naar de fanfare. Ook het Enodekoor staat erbij waar ik meer als 20 jaar bij heb gezongen.

En door de jaren heen kwam daar ieder jaar wel, met Sinterklaas of met Kerstmis als cadeautje van de kinderen en later van de kleinkinderen weer wat bij, een paardenrijtuig, ons Wendy heeft lang paardgereden, winkeltjes omdat Marco een succesvol ondernemer is en een glijbaan voor onze kleinkinderen, die inmiddels de glijbanen zijn ontgroeid.

Onze schoondochter Elise met hun eerste lieve hond Johnny aan de wandel.


Maar ik vond dat al onze dierbare overledenen met de Kerst toch ook bij ons moesten zijn, zodoende kocht ik dan zelf de poppetjes die op hun leken, o.a. mijn moeder Regina in 1983 overleden, staat er dan bij als waterdraagster (veel gewassen voor ons vroeger).
Mijn schoonvader Antoon ook in 1983 overleden staat er als scharen\messenslijper bij.
Hij had altijd een superscherpe kniep bij zich, als hij dan bij ons was, ging hij door onze tuin de uitgebloeide bloemen eruit snijden.
Ons Pap (1985) staat er ook bij, die zorgde vroeger dat er kachelhout was, dus als houthakker. Mijn broer Leo (1996) deed graag dansen met z`n vrouw Jeannie die in 2016 overleden is, dus ook een danspaar kwam erbij. Mijn ondeugende zwager Toon Sprengers in 2003 gegaan, die staat erbij als jongetje die sneeuwballen gooit. Dan mijn schoonzus Corrie uit Ede ook al lang geleden overleden, die deed graag en lekker koken, dus een kokkin kwam er ook bij.
In 2004 tien weken na elkaar zijn mijn broer Bert en mijn schoonmoeder Antoinette Sanders ons ontvallen. Bert kweekte kanaries en die twee konden het goed samen vinden. Ze kwamen dan ook weleens samen zondags bij ons en noemde onze Bert haar ook moeder. Daarom poppetjes met vogels die ze aan het voeren zijn.
Onze schoonzus Ria Sanders ook al een paar jaar geleden ons verlaten, zit op een mooi bankje naar de vogels te kijken. Zij hadden bij haar thuis ook vogels in huis.
Dan onze zwager Gerard Voets 3 jaar geleden ons ontvallen, daar hebben wij heel veel mee gewandeld, vooral in zuid Limburg. Dus die is met Kerst ook van de partij in ons dorpje, als berg wandelaar.
De laatste aanwinst (als ik het zo mag noemen helaas) is, was, een hele fijne vriendin van mij en is 24 Nov 2018 overleden. Zij is vroeger kleuterleidster geweest, dus Mieke staat er nu ook bij met een klein kindje op haar arm.
Dus jullie zien wel dat het met de Kerst heel druk is bij ons in huis, ofwel Kerstdorp.

 

Vooral druk vanwege het opbouwen van mijn winter dorp, 3 dagen werk voordat alles staat en o.a. de verlichting in de huisjes, sneeuw op de bomen en een straatje voor de Fanfare, de echte stenen veel uit Oostenrijk meegenomen (De grote liggen normaal buiten in onze tuin)
Ik zit of sta dan als een klein kind voor mijn poppenhuis, met veel fantasie, alles op te bouwen. Zooooo leuk om te doen!!!!!
Wel fijn dat ik de laatste jaren de Kerstboom niet op hoef te zetten, dat heeft mijne Jan gedaan en die zag er dit jaar ook weer prachtig uit!!

Nu ligt alles weer voor een jaar in zo'n 20 dozen op zolder te wachten op begin november, dan begin ik gewoon weer opnieuw. En zijn jullie van harte uitgenodigd om alles te komen bewonderen, je mag daarbij Kerstliedjes zingen, maar hoeft niet.

Zo, dit is mijn bijdrage op de " Waterval " de site van de Familie Sanders.
Rest mij en Jan nog, jullie allemaal een heel fijn, vrolijk, gezond en positief 2019 te wensen. Zodat ik dit jaar geen poppetjes bij hoef te kopen!
Hartelijke groeten van ons👫 Jan en Gina Sanders vanuit Nuenen Dwers Houdoe.


Reactie plaatsen

Reacties

Willem van Gerwen
4 jaar geleden

Hallo Gina, mooie bijdrage van jou. Mooi hoe je ontvallen familieleden en vrienden erin hebt afgebeeld. Groetjes, ook aan Jan.

Sanders Gina
4 jaar geleden

Zo Toon geen kritiek .Alleen maar lof ,omdat jij het zo mooi op de Waterval site hebt gezet .`n Tien met `n griffel en `n kus van de juffrouw. Dikke duim !!

Greet vd Vossenberg
4 jaar geleden

Wat een geweldig verhaal van Gina,je bent je roeping mis gelopen schoonzusje.
Kom volgend jaar zeker kijken als god belieft zei ons Mam altijd. lieve Groetjes uit Best.