Een wandeling in de kempen


Toon vroeg mij om zo nu en dan mijn ervaringen als wandelaar naar hem te sturen, zodat hij die op de website kan zetten. Hij vindt het namelijk een leuk idee als familieleden kunnen bijdragen aan het aantrekkelijker maken van die website. Ik wil daar best aan meewerken en ben benieuwd naar de reacties (als die er komen tenminste).

Onder iedere pagina kun je een reactie plaatsen, laat het vooral niet na.

Een waarschuwing is wel op zijn plaats maar dat geldt eigenlijk overal als je door de natuur loopt. Tussen maart en oktober moet je alert zijn op teken. Die beestjes wachten in het gras en lage struiken af totdat er een dier of mens voorbij komt en laat zich dan vallen zodat hij meelift met die voorbijganger. Na deze wandeling bleek ik er 5 op mijn benen te hebben. Dus kijk jezelf thuis steeds goed na.

Naast het mooie groen en de vele bloemen (er zijn enkele stukken land ingezaaid met klaprozen en margrieten) zag ik enkele mooie vlinders. Het bleken nachtvlinders te zijn die overdag ook actief zijn. Vanwege hun bijzondere kleuren en tekeningen schrikken zij vogels af zodat ze niet worden opgegeten.

Overigens kun je bij de Achelse Kluis genieten van een heerlijke trappist! Ik raad dan wel aan om de kluis als eindpunt te nemen, anders houd je de wandeling niet vol met dat gerstenat in je benen.

Een wandeling in de Kempen

 

In de driehoek Achelse Kluis, Valkenswaard en Leenderstrijp ligt een gebied waar je mooie wandelingen kunt maken. Ik heb niet echt de geijkte wandelpaden aangehouden maar meer op gevoel gelopen. Je komt dan ook in hele mooie gedeelten van het gebied en hebt geen last van vele wandelaars. Hier meandert het riviertje de Tongelreep. In België heeft het de naam Warmbeek en ontspringt daar bij Neerpelt. De Tongelreep komt uiteindelijk in het Stadswandelpark in Eindhoven uit in de Dommel.

De genoemde driehoek is rijk aan diverse bloemen en planten. In de steile oevers van de Tongelreep nestelt de IJsvogel en het everzwijn komt er veelvuldig voor. Beide heb ik tijdens mijn wandeling niet gezien, maar wel de sporen ervan.

 

Zoals Willem al in zijn verhaal vertelde: LET OP voor teken, het zijn beestjes waar je niet blij van wordt als ze je uitkiezen. Ben voorzichtig met het eruit halen gebruik liever een tekenpen zodat ze niks in je kunnen achterlaten.
Want dat kan leiden tot de ziekte van Lyme.

Reactie plaatsen

Reacties

Toon Sanders
een jaar geleden

Ik kijk uit Willem en laat me zeker niet afhouden van wandelingen.
Maar ze zijn weer mooi de foto's het is elke keer weer een feest om ze te bekijken.

Willem van Gerwen
een jaar geleden

Toon, bedankt weer voor het plaatsen van mijn verslag. Prima die toevoeging in rode letters over de teken. Op internet kun je vinden hoe je precies moet handelen als je last van teken hebt. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn. Laat je echter niet tegenhouden om te gaan wandelen.