Wandelen ten zuidwesten van Heerlen


Toon vroeg mij om zo nu en dan mijn ervaringen als wandelaar naar hem te sturen, zodat hij die op de website kan zetten. Hij vindt het namelijk een leuk idee als familieleden kunnen bijdragen aan het aantrekkelijker maken van die website. Ik wil daar best aan meewerken en ben benieuwd naar de reacties (als die er komen tenminste).

Onder iedere pagina kun je een reactie plaatsen, laat het vooral niet na.

Plaatsnaambord Bosschenhuizen, ik vind de Limburgse naam mooier.


Het blijft prettig wandelen in het Zuid-Limburgse heuvelland. Niet alleen vanwege het golvende landschap, maar ook door de vele loofbossen, bloeiende planten, mooie vergezichten en prachtige wandelpaden.
Vanaf het treinstationnetje in het dorpje Ransdaal is er een 22 kilometer lange wandeltocht. Je moet wel wat geoefend zijn om de tocht te lopen. Niet alleen de lengte maar ook de vele beklimmingen vergen wel wat inspanning. Als het dan ook nog eens warm weer is, dan kan het afzien worden.
Maar toen ik de tocht liep was het heerlijk wandelweer. ‘s Morgens een beetje koel en ‘s middags niet te warm.
Gestart in Ransdaal, gemeente Voerendaal, en vervolgens over mooie paden via Ubachsberg, Mingersberg, Trintelen, Bosschenhuizen, Overeys, Eys en Elkenrade weer terug naar het beginpunt. Door het gebied meandert het riviertje de Eyserbeek en je steekt het spoorlijntje over van de Zuid-Limburgse stoomtrein. Als je geluk hebt dan zie je deze toeristische trein, want hij komt enkele keren per dag door het gebied rondom het plaatsje Eys.

De plaatsnamen hebben allemaal een officiële Nederlandse naam, maar de Limburgers noemen het net weer anders. Soms vind ik de naam die de Limburgers eraan hebben gegeven net even wat leuker.
Tijdens het wandelen passeer je regelmatig een piepend draaihekje. Zo’n hekje noemen ze daar een “kregelke”.
De wandeling loopt soms over bijna overwoekerde paadjes en langs hoge brandnetels. Dat is niet altijd prettig, vooral met nat weer, maar is wel een beetje avontuurlijk. Zoals al bij een andere wandeling is opgemerkt blijft het noodzakelijk om na de wandeling goed te controleren op teken. Zeker als je over dergelijke paadjes hebt gelopen. Maar met bedekte benen en armen loop je minder risico. Ik zal het wandelen er niet voor laten!
 Hier links de Akkerwinde


Reactie plaatsen

Reacties

Willem
een jaar geleden

Leuk om te horen Rina.

Rina de Louw van Gerwen
een jaar geleden

Ik geniet van al je verhalen en mooie foto's, herinneringen komen weer boven en brengt me ook vaak op een idee.