Wandeling bij Den Bosch: Moerputten, Rijskampen en Vughtse Lunetten


 

Toon vroeg mij om zo nu en dan mijn ervaringen als wandelaar naar hem te sturen, zodat hij die op de website kan zetten. Hij vindt het namelijk een leuk idee als familieleden kunnen bijdragen aan het aantrekkelijker maken van die website. Ik wil daar best aan meewerken en ben benieuwd naar de reacties (als die er komen tenminste).

Onder iedere pagina kun je een reactie plaatsen, laat het vooral niet na.

En iedere foto kun je vergroten door erop te klikken

Op een winterse dag in januari 2019, met fraai helder weer, een wandeling gemaakt die vertrekt vanaf het NS-station in Den Bosch. Je komt door de natuurgebieden Moerputten en Rijskampen en langs de Vughtse Lunetten. De wandeling eindigt weer waar deze begon, namelijk bij het NS-station in Den Bosch.


Vanaf het station vertrek je via de uitgang Paleiskwartier/Brabanthallen. Een stuk verder passeer je diverse bruggen in het Westerpark. Met enkele graden vorst waren de diverse plassen na de laatste regenbuien mooi bevroren, evenals het gras. De route loopt achter het Jeroen Bosch Ziekenhuis door waar het op een dijk uitkomt waar vroeger het voormalige spoortracé met de mooie bijnaam
“Halvezolenlijntje” lag.

Het voormalige spoortracé "Halve Zolenlijntje"

Vlonderpaden in het moerasgebied van moerputten.

Het vriest.

Die bijnaam, Halvezolenlijntje, is een verwijzing naar de schoenindustrie. De lijn heette eigenlijk de Langstraatspoorlijn en liep van Den Bosch, via Waalwijk (schoenindustrie) naar Lage Zwaluwe. De dijk ligt in een groot moerassig natuurgebied de Moerputten. Het is er erg nat en vanaf de dijk heb je prachtige vergezichten. Vanaf de dijk kun je op diverse plekken via trappen naar beneden en over knuppelbruggen het moerasgebied in. Zeer de moeite waard en zeker doen mocht je er gaan wandelen.

Uitzicht over het gebied Moerputten.

Onder aan het voormalige spoortracé

De 600 meter lange Moerputtenbrug

Vanwege het vele water in dit gebied loopt de route over de 600 meter lange Moerputtenbrug uit de negentiende eeuw. Deze brug is tussen 2004 en 2011 helemaal gerestaureerd in de originele staat. De gemetselde pijlers zijn erg breed, maar dat komt omdat deze gebouwd zijn voor een dubbel spoor, maar dat is nooit doorgegaan. De gehele brug staat op de Rijksmonumentenlijst.

Moerasgebied de Moerputten

Duidelijke aanwijzing

Via een wat saaier deel van de route, over een harde weg, kom je bij een brug over het Drongelens kanaal. Het is een afwateringskanaal vanaf Den Bosch en bedoeld om het Bossche Broek te ontwateren. Het kanaal eindigt in de Bergsche Maas. Over het kanaal gaat de route links over de kanaaldijk richting Vught. Onderweg zag ik dat door de warmte van de zon de bevroren druppels aan de takken aan het smelten waren.

Een halve kilometer na de brug gaat de route via een trap van de dijk af en kom je in het natuurgebied Rijskampen. Het is een open landschap waar veel watervogels komen. Ook liggen er in dit gebied nog twee functionerende eendenkooien die echter niet voor publiek toegankelijk zijn.

Tussen de gebieden Moerputten en Rijskampen
met op de achtergrond de kerk van Vlijmen.

Langs het Drongelskanaal.

Detail van de Moerputtenbrug.

Het gebied Rijskampen

Smelten van rijp door zonnewarmte.

 

Vervolgens kom je bij Kamp Vught. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit het enige SS-concentratiekamp buiten nazi-Duitsland en viel rechtstreeks onder het commando van het SS-hoofdkwartier in Berlijn. Het heette toen Konzentrationslager Herzogenbusch.
In totaal zijn er zo’n 32.000 mensen opgesloten geweest tussen januari 1943 en september 1944. Voor zover bekend zijn er zeker 749 mensen inclusief kinderen overleden ten gevolge van ziekte, honger en mishandelingen. Op de fusilladeplaats, die een stuk verwijderd ligt van het kamp, zijn 329 mensen door executie om het leven gekomen. Op het gedenkteken staan alle namen gebeiteld van die 329 gefusilleerden. Als je bedenkt wat zich jaren geleden hier heeft afgespeeld dan word je er stil van.

En dit is de reiger.

Na enige tijd zie je aan de rechterkant door de bomen de Penitentiaire Inrichting Vught. In het extra beveiligde deel, de EBI, verblijven vluchtgevaarlijke zware criminelen. Momenteel is het de verblijfplaats van Willem Holleeder, die ook bekend is onder zijn bijnaam “De Neus”.

Een van de Vughtse Lunetten met reiger

Bij de Vughtse Lunetten.

En weer langs het Drongelens kanaal richting Den Bosch

Na het bezoek aan de fusilladeplaats loop je langs enkele Vughtse Lunetten.
Een lunet is een klein verdedigingswerk. Van bovenaf lijkt het op een halve maan en de naam stamt van het Franse woord “lune” wat maan betekent. Ze zijn in de 19e eeuw aangelegd ten tijde van koning Willem II rondom Den Bosch. Hij was bang voor aanvallen vanuit het zuiden van de Belgen en de Fransen. In totaal liggen er nog acht Lunetten bij Vught.

Op de Vughtse heide

Over een stuk van de Vughtse Heide kom je weer uit bij het Drongelens kanaal en voert de route over een mooie fietsdijk naar Den Bosch. Na een paar bochten zie je in de verte de stad liggen en heb je zicht op een roestige brug. Op die best wel mooie brug, de Paleisparkbrug, heb je zicht op de spoorlijn en het NS-station van Den Bosch. Maar daar ben je er nog niet want een stuk verder gaat de route over een smal pad achter heggen langs de Dommel.
Bij de Wilhelminabrug ga je links over de Stationsweg richting het treinstation. Aan die Stationsweg zit de bekende Bossche Bollenbakker Jan de Groot. Misschien een goed idee om enkele van die heerlijke chocoladebollen mee naar huis te nemen?

Den Bosch weer in zicht.

In Den Bosch langs de rivier de Dommel richting N.S station.

Hieronder: De winkel van de beroemde Bossche Bollenbakker Jan de Groot.

En hier links kun je zien dat Jan ze ook Groot kan bakken.Conclusie: een mooie wandeling met prachtige stukken. Jammer is alleen dat er soms over een wat lange harde weg moet worden gelopen om in het volgende gebied te komen.

De wandeling kun je vinden op internet onder “Groene Wissels – rondwandelingen van station naar station”.

1 foto wil ik er nog uitlichten een prachtig deel van een wondermooie foto!!!


Reactie plaatsen

Reacties

Toon Sanders
10 maanden geleden

Ja Rina, ik denk dat meer mensen hier naar kijken dan wij denken.
Maar wat meer reacties zou ook voor Willem fijn zijn.

Rina de Louw van Gerwen
10 maanden geleden

Een mooie indrukwekkende route volgens mij.
Veel groen en mooie vergezichten.
Kamp Vucht is ook vooral iets om bij stil te staan.
Goed gefotografeerd Willem.
En Toon je hebt het ook weer mooi neer gezet.
Hoop dat vele net als ik hier van genieten.

Toon Sanders
10 maanden geleden

Graag gedaan Willem, de foto's worden steeds mooier!!!

Willem van Gereen
10 maanden geleden

Toon, fijn dat je mijn verhaal en de foto’s weer zo mooi hebt verwerkt.