Er was eens....


Voor Niek.


Een mooi sprookjesboek en een nieuwe wereldburger, niet alle twee tegelijk, maar ieder apart, en het leek net een sprookje als je het boek niet gezien zou hebben. Want dat boek was zeer dringend aan renovatie toe, het lag uit elkaar, de kaft was los en er mankeerde van alles aan. En laat ik nou net dat boek uitgekozen hebben om te geven aan de nieuwe wereldburger. Leek me wel mooi voor deze jongeman, die helemaal nieuw was op deze wereld, en natuurlijk duurt het nog wel een geruime tijd voor hij dit boek zelf ter hand zal nemen, maar daarover niet getreurd hij heeft tenslotte alle tijd van de wereld nietwaar, en dat kunnen wij niet zeggen. Sommige van jullie zullen zich afvragen waar ik het in hemelsnaam over heb. Nou om je uit de droom te helpen het gaat over een compleet nieuwe generatie waarvan hij de eerste is: NIEK de zoon van Anne en Paco, kleinzoon van Ellen en Frans en achterkleinzoon van Greet en Sjef.  Onderaan deze pagina staat beschreven hoe het met het boek is afgelopen. En hier rechts een mooie 4 generatiefoto van Niek, je moeder Anne, grootmoeder Ellen en overgrootmoeder Greet.


De opgroeiende Niek het eerste jaar: De viergeneratiefoto boven in december 2019,
hierboven foto links april 2020, de middelste is van juli 2020 en de rechtse van december 2020. Met dank aan de drie dames boven.

Hierboven weer drie heel andere foto's, de baby is iets groter gegroeid, met op de linkse foto papa Paco en in het midden druk aan het spelen, maar rechts is natuurlijk de mooiste met opa Frans en je nieuwe broer Tijn en maar bijna niet te zien oma Ellen.


Je zult je misschien ooit afvragen, want het duurt nog even voor je dit kunt lezen, waar kom ik vandaan en hoe zit mijn familie in elkaar. Dan is dit vast een kleine aanzet tot misschien wat meer informatie.
De aanleiding is natuurlijk jouw geboorte en de foto waarop je moeder staat met de andere generaties. Zie de foto hieronder.

Toen ik hoorde dat Anne in blijde verwachting was, dacht ik meteen aan de foto met ons moeder, met Greet, Ellen en Anne, dus de 4 generatiefoto. En meteen daarna de gedachte dat ik daar iets mee moest doen. Alleen denken helpt dan niet, maar iets doen en bedenken wat, kost even tijd.
Van de andere kant bedacht ik, dat wij ook vroeger niet veel wisten van de familie, zover ik weet hebben wij nooit broers of zussen van ons oma in Nederwetten gezien of gehoord. Van onze opa uit Nederwetten konden we al helemaal niemand kennen, want van zijn enige zus is tot op heden nog niet eens bekend hoe en wanneer ze is overleden, en zijn enige broer is door een vrachtwagen in 1924 overreden en overleden. Ook van de zijde van ons moeder kant kan ik me niet herinneren dat we ooms of tantes kennen, van ons moeder dan he. Nu ik het aan het opschrijven ben, klinkt het mij steeds meer ongeloofwaardiger in de oren, dat die nieuwe kleine wereldburger niet kennismaakt met Jos of Annette, dat zou toch niet moeten kunnen in deze tijd, maar bij ons was dat wel zo.
Dus dit wetende, zouden we ervoor moeten zorgen, dat het nu anders uitpakt, vandaar dat ik nu midden in november 2019 nog ruim voor de geboorte van NIEK  dit epistel zit te schrijven.
En wat we ook niet moeten vergeten is, dat met de geboorte van deze prachtige baby, een geheel nieuwe generatie begint, voor de familie Sanders-Hurkmans althans, waarvan deze wereldburger de eerste is.
Ik ga nu verder met dit geschrift voor jou, zonder dat ik weet of je dit ooit zult lezen, maar hoop dat je een keer kunt zeggen: ben blij dat ik dit heb kunnen lezen. 
Op de foto hier linksboven zit je moeder op haar gemak bij wat nu is je betovergrootmoeder. Mooi hé, dat je nu nog hiernaar kunt kijken dat kan niet iedereen.

Op de ronde foto hierboven zit je moeder links op haar hurken met haar arm op je betovergrootmoeder Antonetta Sanders-Hurkmans, en je grootmoeder Ellen van Otten staat rechts en links staat je overgrootmoeder Greet van de Vossenberg-Sanders. En jij zou de vijfde generatie zijn. En we gaan vanaf jou terug in de tijd zodat je alles goed kunt volgen en precies te weten komt hoe het zit met die generaties.

Vergeet niet op de afbeeldingen te klikken om ze te vergroten, want dan zijn ze beter te zien en te lezen!!


Ondertussen dat ik bezig was met dit korte overzicht, bedacht ik, dat bijna altijd een stamboom gemaakt en uitgezocht wordt op naam van de vader, dus de mannelijke tak van de familie. Maar goed beschouwd hebben de mannen eigenlijk maar weinig inbreng behalve de naam.
Het zijn toch de moeders die de zware taak hebben gekregen om de kinderen ter wereld te brengen, de mannen staan erbij en vallen flauw, sommige tenminste!!
Ook bij de opvoeding kijken de mannen soms op een afstandje toe, behalve als het op verwennen aankomt, dan staan ze weer voorop en de naam geven daar zijn ze ook goed in.
Daarom dacht ik bij mezelf, ik ga het eens anders doen voor jou, Niek, als nieuwe wereldburger, we gaan terug in de tijd waar je vanaf komt, door middel van de moeders.
De naam speelt dan geen rol maar het is wel zuiver, alleen de moeders van de moeders van de moeders etc. Ik denk dat dit het meest zuivere is dan teruggaan op naam.
We hebben heel wat generaties terug kunnen vinden, ik hoop dat je er eens plezier aan zult hebben.


Maar we beginnen bij jouw Niek jij bent de eerste generatie en van hier gaan we verder terug in de tijd, en dat doen we omdat jij de eerste bent van een compleet nieuwe generatie.

Hier links zie je de trouwfoto van je vader en moeder: Anne en Paco.
En omdat we de vrouwelijke lijn terug gaan volgen, gaan we verder met je moeder en laten we je vader even achter.
Maar die vermaakt zich toch wel denk ik.
Anne is geboren op 11 februari 1991 en is dan de tweede generatie.
En is een dochter van Ellen van Otten- Vossenberg.
En dat is je oma en Frans van Otten is dan natuurlijk je opa.
En op de foto hieronder staan ze prachtig afgebeeld.
We gaan dadelijk verder met je oma, maar eerst even de zussen en broer van je moeder want die mogen we niet vergeten nietwaar?

 

 

Hier links zie je de zussen en broer van je moeder, we gaan proberen om ze de juiste naam te geven. We gaan van links naar rechts:
Anne jouw moeder, Lieke, Jeske en broeder Tom.

 Hier op de foto rechts zie je oma Ellen, met haar zus Annette en broer Jos. Jouw Oma zie je helemaal rechts op de foto hierlangs. En je oma Ellen is dan natuurlijk de derde generatie.

En alle kinderen ook van broer Jos en zus Annette zie je op de foto hieronder.

De kinderen zittend op de achterste rij zijn de kinderen van je oma, onder zittend links en rechts zijn de boys van Annette, de twee middelste zijn de mannen van Jos. En nu gaan we verder met de moeder van je oma.

 

 


Op de foto hierboven zit je oma rechts en achter haar een zus van je overgrootmoeder, daarlangs je betovergrootmoeder en links de enige man, en die is je betovergrootvader Antonius Sanders, zijn roepnaam was Antoon en is geboren op 25 maart 1906 in Nederwetten.


 

En zoals beloofd gaan we verder met de moeder van je oma, Greet van de Vossenberg-Sanders. Wat lijkt ze veel op je oma hé?
Maar dat is ze toch niet, overgrootmoeder Greet de vierde generatie en is geboren op 30 april 1939, en is getrouwd met Sjef van de Vossenberg, jouw overgrootvader. Het lijkt al heel lang geleden 1939 maar we gaan toch nog een stukje verder want we zijn nu toch bezig, nietwaar? Hieronder een foto van het hele gezin van je overgrootmoeder en die staat precies in het midden.En hierlangs een mooi plaatje, van je overgrootouders zoals ze echt zijn, altijd eens met elkaar, nooit geen verkeerd woord tegen elkaar, en steun geven wanneer nodig. En delen is ook belangrijk. En je overgrootmoeder is de vierde generatie. Vanaf hier gaan we verder met je betovergrootmoeder, ja en dat heb ik echt niet verzonnen.We gaan verder met je betovergrootmoeder:

Francisca, Antonetta Sanders-Hurkmans,
geboren op 6 juli 1910.
Hier links op de foto in het midden met links je oma en rechts je overgrootmoeder en in haar armen je moeder samen vormend vier generaties.
En op de foto rechts samen met je moeder en haar zussen en broer.

Ze werd Netje genoemd maar dat vond ze niet zo fijn, ze was getrouwd met Antonius Martinus Sanders geboren op 25 maart 1906.
En zoals we nu gewend zijn tellen we er weer een generatie bij en komen we op de vijfde generatie voor Antonetta Sanders-Hurkmans.
Hieronder nog wat meer over je betovergrootouders.


Hierlangs links zie je de betovergrootouders op de dag dat ze trouwden en dat was op 13 mei 1938.

En op de foto hier rechts staan al hun kinderen met links vooraan je overgrootmoeder Greet.
Langs haar zus Ankie en met de arm omheen broer Frans, achter rechts broer Jan en links broer Toon.
We duiken op de volgende blz. een eeuw verder terug we gaan naar de 18e eeuw.


Ja ik zei al we gaan een eeuw terug nu, want we gaan verder met de vrouwelijke lijn in dit generatieoverzicht. Links op de foto Francisca Cornelia Maria van Hooff, geboren op 24 september 1880 en moeder van jouw betovergrootmoeder en was getrouwd met Antonius Hurkmans, geboren op 19 december 1876, rechts op de foto.
Francisca Cornelia Maria van Hooff is de zesde generatie.

 De foto linksboven is gemaakt bij hun gouden huwelijksfeest in 1951.

Ja, dat is al bijna of misschien wel helemaal 139 jaar geleden dat de 6e generatie geboren is, ik weet zelfs niet hoe je haar moet noemen, we hebben betover al gehad maar nu weet ik het even niet. Helaas moeten we er wel bij vertellen dat dit tot dusver de laatste foto’s zijn die we hebben van de familie zover terug. Hier rechtsboven nog een foto van de huiskamer van toen. Met uiteraard de man op de foto's is Antonius Hurkmans
Hieronder nog wat documenten van dit paar.
Ik zei al, de foto’s zijn op, maar we hebben nog wel wat mooie documenten om te laten zien.
Hier links het geboortebewijs van Francisca van Hooff. Maar zoals dat gaat, op het document hieronder zie je ook het overlijdensdocument van Francisca Cornelia Maria van Hooff. Op beide documenten kun je zien wie de volgende generatie wordt of liever gezegd de vorige: Maria Bogers. De zevende generatie.
 Zij is de volgende in de lijn van de vrouwelijke generatie.
Ik begrijp, dat je het waarschijnlijk erg saai gaat vinden zo zonder foto’s, maar misschien als je ziet dat het document van 25 september 1880 is, en van een voorouder van jou, dan wordt het wellicht toch wat interessanter.
En als je bedenkt dat dit documenten zijn van iemand die je nog op een foto kunt zien, dan is het misschien, ook al is het voor later, toch de moeite van het bekijken waard. Hieronder nog een paar documenten van Francisca van Hooff en dan gaan we verder met Maria Bogers.

Hier rechts een stukje uit het trouwboekje van Francisca waar je kunt zien dat haar moeder Maria Bogers was.
En helemaal rechts een uittreksel van de akte van overlijden van Francisca op 14 februari 1963.
Vanaf hier gaan we verder met Maria Bogers, de moeder van Francisca en getrouwd met Johannes van Hooff. En zoals je kunt zien zijn heel veel voorouders afkomstig uit Woensel, toen nog een zelfstandige gemeente.


Hier links een heel klein stukje uit het bevolkingsregister, waarin we kunnen zien dat Francisca geboren is op 24 september 1880 in Woensel, en haar vader Johannes van Hooff op 24 oktober 1860 in Stratum, en haar moeder Maria Bogers op 2 april 1858 in Someren.

Er komen nog een hele rits kinderen na Francisca maar het gaat nu even om Maria. Woensel, Stratum, Gestel, Tongelre en Eindhoven waren toen nog aparte dorpen, in 1920 zijn deze pas samengevoegd tot 1 Groot Eindhoven.
We zien ook dat Johannes en Maria gehuwd zijn op 1 september 1879. Hieronder het geboortebewijs van Maria Bogers de zevende generatie, moeilijk te lezen maar wel te zien haar geboortedatum vrijdag 2 april 1858. Ze was getrouwd met Johannes van Hooff op 1 september 1879.
Zij was een dochter van Lambertus Bogers en Joanna Maria Seijkens.

Het heeft veel moeite gekost om de juiste datum te vinden van de geboorte van Maria Bogers, zoals je op de afbeelding in het midden hierboven kunt lezen, de laatste in de rij, staat voor haar geboortedatum 2 juli 1860, maar op haar geboorteakte afbeelding links uit Someren staat duidelijk 2 april 1858.
Zo word je regelmatig op het verkeerde been gezet, ook met geboorteplaatsen, namen etc.
Maar rechtsboven de overlijdensakte van Maria Bogers en daar kunnen we meteen zien wie de volgende wordt in de lijn van de moeders:
Joanna Maria Seijkens de 8e generatie.


Hier hebben we wat meer moeite mee gehad om op het goede spoor te zitten en te blijven. Het geboortejaar 1822 is toch duidelijk te zien op deze akte en ook de naam is duidelijk:
Joanna Maria Sijkens, voor jou de 8e generatie.
Maar zoals dat gaat als daar mensenhanden aan te pas komen, komen er ook fouten aan te pas, want op veel documenten van de gemeente uit die tijd wordt niet zo nauw gekeken op een cijfer of letter.

Op verschillende van deze documenten is bijna niet te lezen het geboortejaar of haar eerste naam Joanna wordt gemaakt tot Johanna of haar achternaam Sijkens wordt Seijkens, en dat maakt het niet makkelijker om verder terug te kijken zonder fouten te maken.
Maar het is redelijk goed gelukt na veel vijven en zessen om de juiste draad weer te pakken te krijgen.

 Ik had het al gezegd, het wordt misschien wel saai zonder foto’s maar we gaan het toch proberen om het leesbaar te houden.

Joanna Maria Sijkens is geboren op 26 juni 1822 in Woensel, en is getrouwd met Lambertus Bogers op 21 April 1847, en deze Lambertus is geboren op 1 december 1823 in Stratum.
Hieronder is de trouwakte te zien van Lambertus Bogers met Joanna Maria Sijkens, en zoals je ziet, de naam Joanna is Johanna geworden.
Ook de leeftijd is bijna niet te lezen, maar ik denk dat er vierentwintig staat, en dat zou aardig kloppen want in juni wordt ze dan 25 en trek je dat af van 1847 wordt dat dus 1822, het jaar van haar geboorte.
We zien nu ook wie de 9e generatie gaat worden van de moeders: Maria van de Water geboren op plm. 8 september 1776 zoals blijkt uit het hier links geplaatste document. We zien ook dat Laurens van de Water de vader is van Maria van de Water. En dat de moeder Elisabeth Berkeni is, beetje moeilijk te lezen maar het staat er echt. Maar Elisabeth is niet de eerste vrouw van Laurens, hij was namelijk weduwnaar van Maria Vogels.


Hierboven zie je de doopaankondiging van Laurens van de Water in 1727.

 

Links het document waaruit blijkt dat Laurens van de Water en Maria Vogels van plan zijn om te trouwen. En op het document rechts kun je lezen dat Maria van de Water is overleden en dat haar moeder was Elisabeth Berkeni de 10e generatie is.


 

Hierboven de overlijdensaankondiging van Elisabeth Berkeni, waarin je kan lezen dat ze weduwe is van Laurens van de Water en dat ze kinderen nalaat.
 Zij was de moeder van Maria van de Water uit 1777.

 


Plaats inschrijving: Woensel

Overledene: Elisabet Berkeni

Partner: Laurens van de Water

Folio:339v Begraafdatum: 04-03-1805

Toegangsnummer: 10225 Collectie doop-, huwelijks- en overlijdensregisters daterend van voor de invoering van de Burgerlijke Stand, 1562-1810. Inventarisnummer:48.14

 10 generaties waarvan jij:
 Niek, geboren op 17 december 2019, de eerste bent.

Lijst van de deelnemende moeders.
oktober 2019

Anne Koesveld- van Otten                    1991
Ellen van Otten- Vossenberg               1962
Greet van de Vossenberg-Sanders    1939
Antonetta Sanders-Hurkmans            1910
Maria Hurkmans-van Hooff                  1880
Maria van Hooff- Bogers                         1858
Joanna Maria Bogers- Sijkens              1822
Maria Sijkens- van de Water                 1777
Elisabeth van de Water- Berkeni            1740 plm.

 En dit is het einde van dit verhaal…………en hopelijk het begin van een prachtig leven voor jou met je eigen verhaal!!!

 


Hieronder het verhaal van het boek.......ER WAS EENS.


Een boek, een sprookjesboek, dat veel gebruikt is maar wel wat opgeknapt moest worden. Een mooi boek, een luxe uitgave volgens de kenners, verdient een beter lot dan in de oud papierbak te verdwijnen, vandaar dat wij de stappen hebben ondernomen om dit boek te redden van de ondergang. En dat gaat niet zomaar, daar moeten vakmensen voor komen om er weer een mooi boek van te maken. En die hebben we ook gevonden in de persoon van Jos van de Berg van boekbinderij de Boekenlegger in Heeswijk-Dinther.  Klik op de link voor zijn website. En zoals je kunt zien niet alleen boekbinden maar ook restaureren is een vak apart.

En onderstaand drie foto's van hoe het boek werd aangeleverd aan de boekbinderij.

afb.1

afb.2

afb.3


En we doen dat laten opknappen ook niet zomaar, dat heeft een doel natuurlijk, belangrijkste doel is dat het weer met plezier gebruikt gaat worden, en dat het ook weer mooi in de boekenkast staat, maar voorlezen uit dit boek is wel het hoofddoel. En we weten ook al waar het naar toe gaat, maar dat houden we nog even voor ons, want dat is nog een verrassing voor degene die het krijgt.

afb.4

afb.5

afb.6

Het was de bedoeling om de originele onderdelen van het boek opnieuw te gebruiken, het blok is verwijderd en de vellen losgesneden.

 

afb.7

afb.8

afb.9

De schutvellen worden losgeweekt en weer bruikbaar gemaakt om ze weer opnieuw in het boek te lijmen

 

afb.10

afb.11

afb.12

afb.13

afb.14

afb.15

afb.16

afb.17

afb.18

Het originele voorplat wordt verwijderd en schoongemaakt en op het nieuwe voorplat gelijmd

 

afb.19

afb.20

De rug van het boekblok wordt schoongemaakt en opnieuw gelijmd, gekapitaald en overlijmd.

 

En zo ziet het resultaat eruit...prachtig toch???

In het Eindhovens Dagblad van 23 januari 2020 stond een mooi stukje over voorlezen.
Als je klikt op de foto helemaal links dan kun je goed lezen waar het over gaat en dat voorlezen helemaal niet ouderwets of uit de tijd is.
Dus opa's van Niek, laat je niet weerhouden om eens een mooi boek ter hand te nemen en een stukje voor te lezen aan deze jongeman.
En ik heb ook nog wel een titel van een boek mochten jullie daar misschien niet op kunnen komen, wat ik niet verwacht overigens!!


Reactie plaatsen

Reacties

Toon Sanders
4 jaar geleden

Ja daar zitten heel veel uren speurwerk in, maar heb er geen moment spijt van gehad, en het is ook mooi om te doen.
En als het dan ook nog gewaardeerd wordt is het helemaal mooi!!
Ook jullie nog gefeliciteerd hè.
Groetjes ook aan frans,
Toon.

Ellen van Otten
4 jaar geleden

Hallo ome Toon, wat een werk geweest , maar de moeite waard. Erg leuk om te lezen en een mooi document voor onze eerste kleinzoon. SUPER.

Toon Sanders
4 jaar geleden

Hoi Anne, Paco en Niek, zoals je kunt zien kan iedereen nu de pagina van Niek openen zonder wachtwoord, heb jullie een mail gestuurd maar het verzenden daarvan geeft enige problemen, maar dat komt goed.
Groetjes,
Toon.

Anne v Koesveld- v Otten
4 jaar geleden

Hoi ome Toon, wauw! Wat een leuk stuk om te lezen, mooi geschreven en leuk met alle foto's en oude documenten er bij.
Onze Niek hoort graag bij de familie en mag dus ook zeker op de website komen te staan!
Groetjes Paco, Anne en Niek

Toon Sanders
4 jaar geleden

Ja, het is weer eens iets anders dan anders, vond het zelf ook wel mooi maar wel moeilijk.
Maar als ze het niet mooi vinden gaat het er weer gewoon vanaf hoor!

JJM vd Vossenberg
4 jaar geleden

Geweldig Toon.Ik neem mijn petje voor je af. Hoop dat Anne en Paco het ook mooi vinden,maar dat krijg je nog wel te horen