Huiskamer.....van de
familie Saris Nuenen


Ook van de familie Saris hebben we nog veel documenten gevonden die we konden gebruiken.
Maar ook van de "Sanderskant" van deze familie hebben we het een en ander aan documenten die we jullie niet willen onthouden.
Maar zoals gebruikelijk beginnen we weer met het oudste document dat we hebben kunnen vinden en zullen het weer in een album zetten onder het eerste deel van deze tekst.

Voorouders van Peter Saris
Generatie 1
1 - Peter Saris 1839-1919
Generatie 2
2 - Martinus Saris 1790-1865
3 - Maria van Kuik 1804-
Generatie 3
4 - Joannis Franciscus Saris ca 1760-
5 - Elisabeth Amijs ca 1760-

Martinus Saris, geboren op 3 maart 1790, was een landbouwer met nogal wat grond in zijn bezit in buurtschap het Soeterbeekseindje in de wijk Boord en Opwetten. Het Soeterbeekseindje was het stuk tussen wat nu de Boordseweg heet, en kasteel Soeterbeek aan beide zijden van de weg Soeterbeek. (afb. 1)

Hier hebben we het tweede document (afb. 2) waaruit blijkt met wie Martinus gehuwd was, namelijk met Maria van Kuik uit "Vegchel".
Martinus is hier 49 jaar, en aangezien hij in 1790 geboren is moet dit dit stuk uit het bevolkingsregister uit 1839 stammen,
en na Elisabeth komen er nog twee kinderen bij: Peter en Francina.
Peter, de latere vader van ons oma Maria Saris, is geboren op 3 maart 1839,
49 jaar na Martinus, zelfde datum,  en in het jaar dat Martinus 49 jaar wordt!!!

Op dit document (afb. 3) zijn meerdere zaken ter ontdekken, kijk bijvoorbeeld maar eens hoe de namen gespeld zijn:
Peter is Piet geworden, en Francina, de jongste van het stel, wordt hier Francijn genoemd en de straatnaam wordt met een Z geschreven. Wij gaan maar uit van de oorspronkelijke namen zoals eerder vermeld.
Ook kunnen we zien in dit document dat Martinus op 25 maart 1865 is overleden, 41 jaar voordat onze pa werd geboren, 25 maart 1906, en het was tenslotte zijn overgrootvader.
Ook zien we dat Francina op 22 mei 1869 gehuwd is met Antonie Adriaan Bastiaans.

We gaan verder met Peter Saris de vader van ons oma, hier het geboortebewijs uit 1839. (afb. 4)

En dit (afb. 5) is het geboortebewijs van Johanna Sanders, de moeder van oma Maria Sanders.

We gaan wel erg snel nu, net geboren en nu al getrouwd 25 mei 1871 (afb. 6), maar ja het is niet anders we hebben niet meer op dit moment. Voor deel 2 van de trouwakte zie (afb. 7)

Mooie gelegenheid om van Sanders naar Saris te gaan, op de familie Sanders van oma's kant komen we nog terug iets verderop.
Kijk ook naar het adres: Het Eind 3 is nu Soeterbeekseweg.(afb. 8)

En hier doen we nog maar een keer het omgekeerde, van Saris weer naar Sanders. (afb. 9)

De overlijdensakte van Peter Saris (afb. 10),Johanna Sanders is dan al eerder overleden. En met de familie Sanders van oma Saris- Sanders gaan we hieronder verder.

Op (afb. 11) een uittreksel uit het bevolkingsregister van Nederwetten en Eckart in 1810.De 3 laatste op deze lijst zijn belangrijk voor ons, want Johannes Sanders, geboren op 3 november 1774, en Maria Raaymakers geboren 28 januari 1775, zijn de ouders van Peter Sanders. (afb.12)We gaan weer in sneltreinvaart van geboorte naar trouwen, op (afb. 1) van het volgende album hieronder de trouwakte van Peter Sanders met Maria van Rooy.
Peter Sanders geboren op 9 februari 1801, en Maria van Rooy geboren op 29 juli 1800, zijn samen gehuwd op 21 januari 1832.
Voor deel 2 van de trouwakte: (afb. 2)
Zij zijn de ouders van Johanna Sanders die later met Peter Saris zal trouwen.

Sinds Gina mij het krantenknipsel heeft gegeven van Maria van Rooij is eigenlijk het hele verhaal van de boerderij en de families Sanders en Saris helemaal andersom komen te liggen als wij dachten.
Ik ben met de foto en de gegevens daarop aan de slag gegaan en ben zodoende een heleboel wijzer geworden. Gelukkig in samenwerking met Hr. Louis Bressers die een groot deel van de gegevens aangeleverd heeft, anders was ik niet zover geweest of zelfs helemaal niet zover gekomen.
Wie had gedacht dat we ooit nog de oma van ons oma te zien zouden krijgen hadden we voor gek verklaard. Maar het is toch echt de oma van Maria Saris, Johanna Sanders was een dochter van Maria van Rooij en Peter Sanders, en trouwde met Peter Saris. Op deze pagina kun je er alles over te weten komen.
En nu de boerderij:
in 1832 in bezit van Aart Habraken, ja je ziet het goed de boerderij bestond al in 1832, alleen wij weten helaas niet wanneer hij gebouwd is.

In 1844 verkoopt Aart Habraken de boerderij aan Peter Sanders en Maria van Rooij en als derde eigenaar waarschijnlijk een broer van Peter Sanders: Hendrik Sanders.
In 1874 komt er een boedelscheiding, en, wordt waarschijnlijk via een verkoop, Peter Saris eigenaar van huis schuur en erf.
De boerderij was waarschijnlijk in niet al te beste staat want in 1893-1894 wordt hij herbouwd in combinatie met Peter Saris, Martinus, Marinus en Peter Johannes Saris en waarschijnlijk onze opa Francis Sanders, alhoewel hij toen pas 17 of 18 jaar was.
Peter Saris was voor de helft eigenaar en de andere vier ieder voor 1/8 deel.
Blijkt hieruit natuurlijk ook dat oma en opa elkaar toen al kenden, nog knap dat onze pa pas in 1906 is geboren, had ook al een paar jaar eerder kunnen zijn nietwaar?!!!
In 1920 dan komt er weer een scheiding van onroerend goed waarschijnlijk door vererving en komt het huis en weiland in bezit van onze opa Frans Sanders hij is dan 43.

Uiteindelijk komt het tot weer een verkoop, in 1952, en gaat alles over naar ome Theo, zoon van Frans Sanders.
Daarna gebeurt er nog van alles een aantal bijgebouwen worden gebouwd, en in 1987 wordt alles weer verenigd.
Uit dit alles blijkt dat de boerederij al sinds 1844 in handen is van de familie Sanders en dat Peter Saris niet de bouwer is in 1893 van de originele boerderij, maar dat hij hem heeft herbouwd.
Zo, van de families Saris en Sanders van oma’s kant zijn we weer wat wijzer geworden.


Een uittreksel (afb. 3) uit het bevolkingsregister over Peter Sanders en Maria van Rooy. Het adres Het Eind 3.
En op plaats acht zien we Johanna Sanders geboren op 24 februari 1839 die op 25 mei 1871 gaat trouwen met Peter Saris.
En op plaats 10 komen we nog de vader van Peter Sanders tegen, Johannes Sanders geboren op 3-11-1774 in Son, en later getrouwd met Maria Raaijmakers.

Op 5 juli 1852 overlijd Peter op 51 jarige leeftijd.(afb. 4)
Tot zover het verhaal over huize Saris, komen we nog meer tegen zullen we dat er natuurlijk zo spoedig mogelijk opzetten.


Hieronder kun je een document openen waarop het een en ander verduidelijkt wordt.

Soeterbeekseweg 37
Excel – 2,7 MB 659 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.