De hobby van Gina Sanders:

 

Kerstdorp 2022


De Kersttijd brengt gezelligheid en sfeer. Zo ook bij ons in huis, samen met ons gezin en familie.
Ik denk dat ik zo`n 35 jaar geleden met mijn Kerstdorp verzameling ben begonnen. Van ons Wendy kreeg ik toen een mooi wit kerkje waar een theelichtje in kon, om het `s avonds nog mooier te laten zijn! En een paar jaar later gaf onze Marco mij ook een heel mooi kerkje. Ja, de Kerk stond toen nog centraal met de Kerst en we gingen er nog naar toe, zeker met Kerst! Er kwam ook een klein kerststalletje bij, daar is het kerstverhaal tenslotte mee begonnen.


Zoals een paar jaar geleden heb ik samen met Jan (en de maker van de etagère onze Mike) weer een mooi kerstdorp neergezet, nu een boomdorp.

21 november 2021 zondagsmiddags nog veel aan gewerkt. We zouden het samen de volgende dag afmaken. Maar helaas kwam voor Jan geen volgende dag. Jan kwam zondags 's avonds om 22.00 u in het ziekenhuis terecht, met 'n scheur in zijn aorta. Om 2.30 u is hij daar in het bijzijn van ons hele gezin overleden. En de rest is geschiedenis. We hebben 'n mooi afscheid en uitvaart voor Jan gemaakt. Wel met corona beperkingen helaas en livestream uitzending. 

Wendy en ik hebben na 1,5 week samen het dorp afgemaakt en we zijn er zeer tevreden over.
En de ooievaar is de brenger van weer nieuw leven, vandaag geboren op 24 december 2021 is geboren, Tijn, broer van Niek, zoon van Anne en Paco, en Anne is een kleinkind van Greet en Sjef.

Ook hebben we Jan z'n laatste borreltje (zondagmiddag nog gehad) ongewassen in het dorp gezet. O, wat genoot hij daar dagelijks 1 of 2 van. Die zondagmiddag vroeg ik mezelf af, als Jan er niet meer zou zijn het volgend jaar, of ik dat boomdorp in m'n eentje zonder zijn hulp nog op zou zetten? Het is veel werk geweest.
Maar echt wel, dit gaat gebeuren! Dat ben ik aan mijn Jan verplicht. Ik mis hem nu al. En als jullie allemaal gezond blijven, dan hoef ik het volgend jaar niet naar Coppelmans. 

Met de geboorte van het kindeke Jezus, die vrede op aarde kwam brengen. Helaas is het toen niet gelukt en nu nog niet jammer genoeg. Maar wij als familie voelen wel vrede in ons hart voor elkaar. Ik begon op een klein rond tafeltje het allemaal mooi op te stellen, later op de verbrede vensterbank en sinds een paar jaar, op de vensterbank met etage! En zoals je ziet sinds dit jaar op de etagère.

En zo kwam er jaarlijks weer wat bij. Verschillende jaren als wij in December bij Ankie en Volker een weekend logeerde, gingen we met hen naar Bonn of Keulen naar de Kerstmarkt. Daar hebben we heel wat mooie spullen gekocht voor mijn dorp. Dus zoals Volker dan zei: "Gina heeft weer wat goeds aan onze economie gedaan"! Ook hebben we van hun, toen wij geholpen hebben met hun verhuizing, een heel mooi huisje gekregen. Zoals ik in mijn vorige verhaal geschreven heb, zijn alle overleden dierbare er weer bij.
De laatste was Volker 9 februari 2021 Volker, Jan en ik hebben daar samen bij Coppelmans, een poppetje gekocht van Volker, waar wij ons herinneren, zoals hij voor ons was: De boodschappenjongen van Duitse producten. Zoals Jagtbitter voor Jan en de Spatelese wijn voor mij. Zo ook de lekkere “goulasuppe” en de pruimenjam.

Wij zagen ook 'n prachtige afbeelding van ons gezinnetje, zittend en staand bij de vuurkorf, wat wij vroeger wel eens deden samen. Jan vond het ook mooi en we kochten dat ook. Niet wetende dat dat tafereeltje nu heel bijzonder is. Gekocht al voor zijn overlijden.

Ankie (overleden op 27 aug 2018) stond vorig jaar al in ons kerstdorp, een mooie dame al lezend op een bankje in het park en daar staat Volker nu vlakbij met zijn boodschappen bolderkarretje.


Hierboven mijn schoonmoeder met onze Bert.
Zij konden goed met elkaar opschieten, vooral hun voorliefde voor de vogeltjes!!

En hieronder Corry mijn schoonzus.


Links mijn schoonzus Ria, hierboven mijn broer Leo en Schoonzus Sjannie, en rechts het Enodekoor waar ik bij gezongen heb.

Hierboven Gerard en Jan die aan het wandelen zijn in Limburg.
Rechts Elise met Johnny aan het wandelen, en rechts mijn vader en moeder.

Maar ik vond dat al onze dierbare overledenen met de Kerst toch ook bij ons moesten zijn, zodoende kocht ik dan zelf de poppetjes die op hun leken, o.a. mijn moeder Regina in 1983 overleden, staat er dan bij als waterdraagster (veel gewassen voor ons vroeger).
Mijn schoonvader Antoon ook in 1983 overleden staat er als scharen\messenslijper bij.
Hij had altijd een superscherpe Kniep bij zich, als hij dan bij ons was, ging hij door onze tuin de uitgebloeide bloemen eruit snijden.
Ons Pap (1985) staat er ook bij, die zorgde vroeger dat er kachelhout was, dus als houthakker. Mijn broer Leo (1996) deed graag dansen met z`n vrouw Jeannie die in 2016 overleden is, dus ook een danspaar kwam erbij. Mijn ondeugende zwager Toon Sprengers in 2003 gegaan, die staat erbij als jongetje die sneeuwballen gooit. Dan mijn schoonzus Corrie uit Ede ook al lang geleden overleden, die deed graag en lekker koken, dus een kokkin kwam er ook bij.
In 2004 tien weken na elkaar zijn mijn broer Bert en mijn schoonmoeder Antoinette Sanders ons ontvallen. Bert kweekte kanaries en die twee konden het goed samen vinden. Ze kwamen dan ook weleens samen zondags bij ons en noemde onze Bert haar ook moeder. Daarom poppetjes met vogels die ze aan het voeren zijn.
Onze schoonzus Ria Sanders ook al een paar jaar geleden ons verlaten, zit op een mooi bankje naar de vogels te kijken. Zij hadden bij haar thuis ook vogels in huis.
Dan onze zwager Gerard Voets 3 jaar geleden ons ontvallen, daar hebben wij heel veel mee gewandeld, vooral in zuid Limburg. Dus die is met Kerst ook van de partij in ons dorpje, als berg wandelaar.
Ook een hele fijne vriendin van mij die op 24 Nov 2018 is overleden staat erbij.
Zij is vroeger kleuterleidster geweest, dus Mieke staat er nu ook bij met een klein kindje op haar arm.

Dus jullie zien wel dat het met de Kerst heel druk is bij ons in huis, ofwel Kerstdorp.Links staat mijn zwager Toon Sprengers,
en hierboven een kijkje op de Eckartseweg en rechts twee mooie tafereeltjes uit de kerst- etagère. 

Vooral druk vanwege het opbouwen van mijn winter dorp, 3 dagen werk voordat alles staat en o.a. de verlichting in de huisjes, sneeuw op de bomen en een straatje voor de Fanfare, de echte stenen veel uit Oostenrijk meegenomen (De grote liggen normaal buiten in onze tuin)
Ik zit of sta dan als een klein kind voor mijn poppenhuis, met veel fantasie, alles op te bouwen. Zooooo leuk om te doen!
En zijn jullie van harte uitgenodigd om alles te komen bewonderen, je mag daarbij Kerstliedjes zingen, maar hoeft niet.

Hierboven een aantal mooi verzamelplaatjes.
En door de jaren heen kwam daar ieder jaar wel, met Sinterklaas of met Kerstmis als cadeautje van de kinderen en later van de kleinkinderen weer wat bij, een paardenrijtuig, ons Wendy heeft lang paardgereden, winkeltjes omdat Marco een succesvol ondernemer is en een glijbaan voor onze kleinkinderen, die inmiddels de glijbanen zijn ontgroeid.
En als laatste de vol opgetuigde kerst etagère.
 

Dus iedereen hele fijne feestdagen en de allerbeste wensen voor 2022.
Warme groetjes van Gina Sanders.

En voor diegene die er geen genoeg van krijgen klik hier voor het stukje uit Rond de Linde van december 2022. (wel even scrollen he!)


Reactie plaatsen

Reacties

Tiny Drubers
2 jaar geleden

Hoi Gina
Na jouw verhaal van zondag ben ik vandaag meteen op zoek gegaan naar de foto's. Prachtig, in een woord geweldig. Laat je weten wanneer je het dit jaar weer hebt opgebouwd? Misschien een keer in het echt bekijken?

Piet en Rina de Louw
2 jaar geleden

Wat een mooi verhaal en prachtige afbeeldingen.
Wij hebben er samen met veel bewondering naar gekeken.

Toon Sanders
2 jaar geleden

Hoi Rina en Piet, bedankt voor jullie reactie maar alle lof voor Gina, die er weer een mooi dorp van gemaakt heeft.
Ook jullie pagina al gezien?

Greet
2 jaar geleden

Prachtig gedaan Gina petje af.Zoals jij iedereen in het verhaal verwerkt hebt geweldig.Maar ook een compliment voor onze Frans en Toon voor de foto,s en het op de waterval zetten,mooi gedaan jongens.

Toon Sanders
2 jaar geleden

Weer een mooi pagina Gina, dank aan alle meewerkenden en onze Frans voor de foto's. Onze jan zou er trots op zijn!!!