Het zusje van opa Frans Sanders.


Voordat we aan het verhaal gaan beginnen eerst even ons geheugen opfrissen over opa Frans. Op de foto hierboven zie je opa Frans, toen 63 jaar jong, met aan de hand zijn oudste kleindochter Greet, dochter van zijn eerste en oudste zoon Antoon, rechts op de foto, ome Toon zoals hij werd genoemd.
Maar het gaat in dit verhaal over opa Frans, en zijn ouders waren Johannes Sanders en Johanna Maria van den Brand. Frans had 1 oudere broer, Arnoldus, en 1 jongere zus, Johanna Maria. Over Arnoldus en Frans is heel veel bekend maar over zijn zus was tot dusver bijna niks bekend alleen dat ze was geboren. Daarover gaat onderstaand verhaal en je kan er op reageren door onderaan het formulier in te vullen.
En het mooie is dat daar ook weer op gereageerd kan worden. Dus ik zou zeggen : maak er gebruik van!!! 
Toon Sanders.


Van de 15 jaar dat ik bezig ben met de familie Sanders en Hurkmans heb ik me al die tijd afgevraagd wat er gebeurd is met de zus van opa Frans Sanders. Wel geboren en in de administratie van de gemeente en de kerk ingeschreven maar nergens te vinden hoe het verder met haar gegaan is. Geen overlijdensbericht, nergens op internet iets te vinden, ook niet bij de mensen die normaal gesproken alles precies uitvogelen hoe het zit, ze lijkt gewoon van de aardbodem verdwenen te zijn. Maar we laten het niet erbij zitten en blijven proberen om erachter te komen wat er werkelijk aan de hand is. Op een gegeven moment heb ik informatie opgevraagd bij het BHIC (Brabants Historisch Informatie Centrum), en daar kreeg ik het advies om de overlijdensboeken van de kerk eens door te nemen. Dat advies heb ik opgevolgd en van daaruit verdergegaan, en heb in de doopboeken van de kerk in Breugel, de Sint Genoveva Kerk, de doopdatums gevonden van Arnoldus, Francis en Johanna Maria maar later meer daarover. Ik heb mijn vraag bij het secretariaat van de parochie van de Sint Genoveva Kerk neergelegd en zij zouden gaan kijken of ze een begraafdatum voor mij hadden, dus daar wachten we nog op.
Eerst even iets anders, we gaan eerst nog even kijken waar opa Frans vandaan komt. De vader is Johannes Sanders, en de moeder is Johanna Maria van der Brand. Johannes Sanders is een zoon van Antonie Sanders en Johanna van de Donk.
En Antonie Sanders is weer een zoon van Joannes Sanders en Joanna Beks.        

  Klik op een afbeelding voor een vergroting.



Zoals we hier op de linkse afbeelding kunnen zien woonden de familie aan de Hoogstraat in Breugel.
Vader Antonie Sanders geboren op 6 maart 1800 en moeder Johanna van de Donk geboren op 7 september 1805. Zoon Johannes, want daar gaat het hierover, is geboren op 29 juli 1832 in Nuenen, maar waarom in Nuenen is niet bekend, tenminste niet bij ons. Rechts nog een document van de gemeente Breugel, waarop te zien is de verschillende gezinnen op de verschillende nummers in de Hoogstraat.

Antonie en Johanna hadden 7 kinderen waarvan 2 in Nuenen zijn geboren en 5 in Breugel. Hun zoon Jan was op 15-jarige leeftijd ondergebracht bij de buren op nummer 81 en hij zou later trouwen met het buurmeisje van nummer 79, Maria Teunissen.


Uit het meest linkse geboorteuitreksel is te zien dat Johanna al een zoon had, Peter, geboren op 14 februari 1826 in Nuenen, en dat hij gewettigd is bij het trouwen van Antonie met Johanna op 4 november 1831.
De afbeelding hierlangs laat de geboorteakte zien van de vader van opa Frans. Johannes geboren op 29 juli 1832 ook in Nuenen. Voor mij betekend dat ze hun eerste jaar of jaren in Nuenen gewoond hebben, maar dat is niet helemaal duidelijk.

En hieronder is ook nog te zien het kerkelijk trouwdocument uit 1832 van Antonie en Johanna.


Dat het niet altijd even vrolijk was in die tijd laten de twee uittreksels hier rechts zien. Hierlangs de aangifte bij de gemeente van de enige dochter van Antonie en Johanna, en ze noemden haar Johanna geboren op 5 maart 1837 om 6 uur. De meest rechtse afbeelding de aangifte van overlijden van dezelfde dochter op hetzelfde tijdstip bij de gemeente maar overleden om half zeven, dus heeft maar een half uur geleefd, moet toch triest zijn geweest voor de ouders. 

Jan 1834

Theodorus 1838

Peter 1840

Peter 1843

Nu we toch bezig waren hebben we de rest van de kinderen er ook maar even bijgezet dan zijn we weer compleet hè, en zoals je ziet zijn het er in totaal 7. En een goede opmerker heeft gezien dat in het gezin 3 keer de naam Peter is gegeven aan een zoon. Maar er zijn nog meer opmerkelijke dingen in de documenten van de gemeente te ontdekken.

Hierlangs zijn twee uittreksels te zien van de gemeente, en op de ene is de vader van opa Frans geboren in Breugel en op de andere in Nuenen en allebei komen ze uit de burgerlijke stand van de gemeente Son. En op de middelste staat ook nog een tante van hem vermeld.


En zoals altijd komt overal een eind aan, en in dit geval is dat met het overlijden van Antonie en Johanna.
 

In het linkse document het overlijden van Antonie op
3 juli 1855.

Op het rechtse document het overlijden van Johanna op 21 februari 1870. 


Hieronder gaan we verder met de zoektocht naar het zusje van opa Frans Sanders, Johanna Maria Sanders de tante van onze ouders. Maar eerst gaan we een kijkje nemen in het gebied waar ze zijn opgegroeid, helaas niet veel of eigenlijk niets meer van te zien. Hieronder wat foto's van het gebied in Breugel die we daar gemaakt hebben. Links het begin van de Hoogstraat, het midden is de plaats waar volgens onze informatie de boerderij gestaan zou moeten hebben en rechts een stukje van de omgeving, maar niets wijst op het bestaan van een boerderij op die plaats, hooguit wat oude bomen zouden overgebleven kunnen zijn uit die tijd.




We gaan verder met de ouders van Johanna 
Maria, en dus ook van Arnoldus en Francis (opa Frans).

Op 28 januari 1875 zijn Johannes en Johanna Maria van den Brand getrouwd op het gemeentehuis van Son en Breugel.
De akte zie je op de twee afbeeldingen links.

Op 1 februari 1875 zijn ze ingeschreven in het register van de kerk in Breugel, de H. Genoveva Kerk.
De inschrijving in het boek van de kerk zie je hierboven.

We gaan maar meteen verder met de geboorte van de kinderen: links Arnoldus, midden Francis en rechts Johanna Maria.


De linkse afbeelding is de enige die we hebben waar alle drie de kinderen opstaan. Een afbeelding uit 1880 van de gemeentelijke administratie, de volgorde klopt niet met de geboortedatums en de naam van Johanna Maria is doorgehaald maar er staat niet bij wanneer en waarom dit gebeurd is. 
Maar we blijven zoeken!!

Hierboven hetzelfde uit 1890 maar dan zonder Johanna Maria, waarschijnlijk dan al overleden.

Hieronder een afbeelding uit de administratie van de gemeente Son waar ontzettend veel op te zien is, onder de afbeelding zal ik op een paar dingen wijzen.

Je ziet dat het formulier is ingedeeld in vakken, links begint het met volgnummer, dan dagtekening en jaar van inschrijving, familienaam voornaam etc.
Op de eerste twee regels, is rechts te lezen dat Johannes op 1 juli 1906 is overleden, en Johanna Maria 5 dagen later op 6 juli 1906.
 
Dan kunnen we zien dat Arnoldus op 24 februari 1905 in het huwelijk is 
getreden met Hendrika van den Heuvel uit Schijndel. (de H in regel 3 en 5)
Op 24 februari 1906 wordt de eerste dochter geboren Johanna Maria (zie regel 6).
Op 27 februari 1907 vertrekt Francis naar Woensel en is hoogst waarschijnlijk tot die tijd altijd in het ouderlijk huis blijven wonen.
En op 3 mei 1907 wordt de tweede dochter van Arnoldus en Hendrika geboren Maria Johanna, en op 27 maart 1908 wordt de eerste zoon geboren Johannes Josephus.

Op 2 april 1908 komt Francis weer in het ouderlijk huis wonen en op 14 mei 1908 vertrekt hij naar Nuenen om te gaan trouwen met ons oma Maria Saris.
(zie regel 9)

Op 11 augustus 1908 overlijdt de zoon Johannes Josephus die op 27 maart 1908 was geboren en op 18 augustus 1908 overlijdt een dochter die geboren was op 3 mei 1907. (regel 7 en 8 rechts)
En op 27 november 1908 vertrekt de overgebleven familie naar Stratum, waarna er nog een aantal keren verhuisd wordt en een aantal kinderen geboren worden voordat Arnoldus door een ongeluk met een vrachtwagen in 1924 komt te overlijden.
Dat kunnen jullie natuurlijk terugkijken op de site en ook hoe het met opa Frans (Francis) is gelopen.

In 1919 woonde Arnoldus met vrouw en kinderen in Gestel, van de negen kinderen zijn er inmiddels drie overleden, dan kun je begrijpen hoe zwaar zijn weduwe het gehad heeft na zijn overlijden in 1924.

Hierboven het overlijden van Johannes in het bevolkingsregister.

Hierboven de inschrijving in het overlijdensregister van de H. Genoveva Kerk van Johannes en Maria. Dit zijn waarschijnlijk de begraaf datums omdat Johannes op 1 juli is overleden en Johanna Maria op 6 juli.

Hierboven nog een keer een inschrijving in het overlijdingsregister van de kerk. Ik begin wel steeds meer te denken dat dit het begraafregister moet zijn. Zover ik heb kunnen nagaan is de datum iedere keer 3 dagen na de overlijdensdatum. Kijk ook hoe de kinderen hier vermeld worden zonder naam alleen de naam van de vader. 


Nu we het toch over de kerk hebben, hieronder een paar foto's van deze kerk, want daar is toch veel familie, kind aan huis geweest nietwaar?
Bij wijze van spreken dan natuurlijk.


Onze Frans heeft alle foto's gemaakt want die maakt betere foto's dan ik, en jezelf fotograferen blijft toch altijd moeilijk, mijn blik is in volle devotie naar boven gericht.


Het inwendige van deze mooie kerk, en op de twee bijgaande linken vind je nog meer informatie.
Klik hier voor meer informatie.


Het wordt tijd om deze pagina af te sluiten, voorlopig tenminste, tot we misschien nieuwe gegevens krijgen. 
Hieronder zie je de uittreksels uit het boek hierboven rechts en het zijn de doopbewijzen van:
Arnoldus, links, zie 15 maart, en let ook op de naam van de vader Joannis,
Francis midden, en kijk op de 4e regel van onder, bij 30 oktober,
Johanna Maria rechts 5e regel van boven, bij 6 maart.

Hierboven een uittreksel uit het begraafregister (als je zelf wilt spitten dan klik op de link) van de H. Genovevakerk in 1880. Het begraafregister wordt in mijn ogen anders bijgehouden dan het geboorteregister, de overledenen worden pas na afloop van jaar in het register bijgeschreven, vandaar dat de overleden kinderen netjes onder de volwassenen genoteerd staan, dat zou normaal gesproken niet kunnen.
Eerder heb ik al duidelijk gemaakt dat de kinderen apart werden ingeschreven in het register. Op het document hierboven staat dat op 8 juni, is begraven een kind van Joannis Sanders, en ik heb het gehele boek van de kerk wel driemaal doorgespit en kan niet anders dan tot de conclusie komen dat het hier gaat over Johanna Maria Sanders de zus van opa Frans Sanders. En 8 juni 1880 was op een dinsdag, dus waarschijnlijk is Johanna Maria in het weekend van 5 juni 1880 overleden.
 Mocht er iemand anders zijn die een betere verklaring heeft dan hoor ik dat graag.

Onderstaande mensen wil ik bedanken voor hun medewerking:
De mensen van het secretariaat van de H. Genoveva Kerk,
Anne van Beljouw,

Jolanda van Soerland,
Mevrouw Ria van den Elzen, koster.
Frans Sanders mijn broer die de foto's gemaakt heeft.


Op uitnodiging van Jolanda van Soerland, heb ik vrijdag 14-01-2021 zelf in de boeken mogen snuffelen op het secretariaat in Son.
Het heeft verder niks meer opgeleverd als wat hierboven beschreven staat, de originele lijst van overledenen was helaas niet meer aanwezig, dus zal ik via de burgerlijke stand verder moeten zoeken, om te weten te komen hoe dicht ik bij de waarheid zit.



Reactie plaatsen

Reacties

Rina de Louw van Gerwen
2 jaar geleden

Wat moet het een werk zijn geweest om dit allemaal op te zoeken en er een verhaal van te maken. Echt knap.
Vandaag weer eens deze mooie site bezocht.
Blijft toch fijn als je voor jezelf wat herinneringen van de familie kunt ophalen.

Toon Sanders
2 jaar geleden

Het was veel uitzoekwerk maar toch wel dankbaar werk, de uitkomst is niet helemaal zeker, maar ik ben wel overtuigd van de uitkomst.
Dank Rina voor je reactie.

Greet vd Vossenberg
3 jaar geleden

Heb het vandaag nog eens goed door gelezen,vind het knap dat je er zoveel tijd insteekt,het is best ingewikkeld om dat allemaal uit te zoeken.

Toon Sanders
3 jaar geleden

Hoi Greet, bedankt voor de reactie. Het klopt, soms is het ingewikkeld, en soms kost het veel tijd om iets uit te zoeken, maar we doen dat met plezier. Maar soms is het resultaat ook niet wat je er van verwacht had, en dat is hier ook het geval!!!

Willem van Gerwen
3 jaar geleden

Indrukwekkend Toon. Het archiveren vroeger was toch heel anders en in onze ogen veel minder logisch dan tegenwoordig. Het maakt het uitzoeken extra moeilijk. Je hebt je ontzettend veel moeite getroost om het hele verhaal (wat nog niet af is) te kunnen publiceren. Alle lof daarvoor.

Toon Sanders
3 jaar geleden

Dank je Willem, er zit inderdaad een hoop tijd in dat uitzoekwerk, maar ik blijf de hoop houden dat ik het nog een keer echt af kan maken.

Frans Sanders
3 jaar geleden

Mooi Toon, ziet er goed uit. Ik neem mijn petje voor je af voor al dat spitwerk en er dan een goed sluitend verhaal van te maken. Klasse!

Toon Sanders
3 jaar geleden

bedankt Frans voor de reactie, maar vooral voor de hulp, en zoals je ziet kan ook gereageerd worden op een reactie.