Fam. Antonius Hurkmans- Francisca van Hooff


Opa werd geboren op 19 december 1876, en oma kwam een paar jaar later ter wereld op 24 september 1880.
ze hebben gewoond op de Woenselsestraat 120 en op de Eckartseweg. Of ze nog ergens meer hebben gewoond is mij niet bekend. Later kwam Kruisstraat 71 nog in beeld.  Een kort verhaaltje.

 We gaan eerst even een stukje geschiedenis doen, want ik denk dat we allemaal wel willen weten waar we vandaan komen niet?
We hebben dit ook al gedaan bij de familie Sanders, en we worden nu ook in de gelegenheid gesteld om dit te doen voor de familie Hurkmans.
We zullen het deze keer nog moeten doen met alleen opa Hurkmans, want van oma Hurkmans hebben we nog niet zoveel. Maar dat komt misschien later nog wel eens aan bod. Maar nu ik dit zo zit te schrijven, moet ik opeens denken aan een voorval op onze laatste reis naar Australië.
We hadden namelijk besloten, om voor dat we naar het warme noorden zouden reizen, waar de familie van ome Harry woont, eerst zoveel mogelijk onze neven en nichten in het wat koelere zuiden op te gaan zoeken.
Adriaan van ome Piet woont in Melbourne, en die zouden we als eerste bezoeken. Nadat we een afspraak hadden gemaakt, nog hier in Holland, hebben we gekeken in het telefoonboek om te kijken hoeveel Hurkmansen erin zouden staan, en je gelooft het of niet maar er stond er maar EEN in, jawel, en dat was Adriaan.
Toen we later in Australië bij Adriaan op bezoek waren, kregen we het bij toeval daarover, en hij vertelde dat er nog iemand in Melbourne woonde die Hurkmans heette. Maar hij had er nog geen contact mee gehad, hij was manager van een orkestje met zangeres, die tevens zijn vriendin was, en die speelden toevallig die zaterdag vlak bij ons hotel.
Dus dat was een fluitje van een cent, wij bespreken een tafel om te eten daar en om naar de muziek te luisteren, en contact te zoeken met de desbetreffende meneer.
Op de bewuste zaterdag daar aangekomen, spraken we een serveerster aan, en vertelden haar van ons voornemen om contact te krijgen met de manager van het orkestje en waarom.
Daarop vertelde deze serveerster dat haar oma en opa oorspronkelijk ook uit Holland kwamen. En je begrijpt het al natuurlijk, wij wilden wel eens weten hoe haar naam dan wel was.
En dit is natuurlijk puur toeval, maar haar achternaam was:
van HOOFF. Jazeker, dezelfde naam als van oma Hurkmans- van HOOFF.
We zijn hier verder niet op doorgegaan, want daar had ze geen tijd voor.
Maar de afspraak met meneer Hurkmans was toen wel snel gemaakt.
We hebben gezellig een tijd zitten kletsen, hij bleek ook nog jarig te zijn die dag, en hij vertelde dat zijn familie uit Someren kwam.
Hij zou over een paar maanden met zijn vriendin naar Holland op vakantie gaan.
We hebben het natuurlijk ook nog gehad over de naam Hurkmans, maar ik heb hem toen verteld dat we waarschijnlijk geen familie waren omdat onze opa uit Woensel kwam. Zo, dit moest ik even kwijt voor we aan dat stukje geschiedenis gaan beginnen, maar ik kom daar dadelijk toch nog heel even op terug.


Een stukje geschiedenis.

We beginnen onze reis naar onze opa zo ver mogelijk terug in de geschiedenis als wij tot nu toe weten.
En de geboortedatum moeten we een beetje schatten, maar zal ongeveer zijn rond 1720. Rond die tijd wordt namelijk Henricus Joannes Hurkmans geboren. En nu mogen jullie raden waar...............
Ja hoor, in Someren, ik zei toch, ik kom daar nog even op terug. Ik had verteld tegen die meneer Hurkmans in Melbourne dat wij waarschijnlijk geen familie zouden zijn omdat onze opa uit Woensel zou komen. Dus mooi niet, onze roots liggen wel degelijk in Someren.  Maar we gaan verder, Henricus Joannes Hurkmans is op 3 december 1752 getrouwd in Heeze met Margreta Antonius Ariaens van Riel.
Zij krijgen twee kinderen. Joannes Hurkmans geboren op 15 augustus 1754.
Antonius Hurkmans geboren op 19 mei 1757.
En met deze Antonius gaan we verder. Antonius Hurkmans is op 19 januari 1783 getrouwd in Leende met Henrica Verstappen en hij is in Leende overleden op 2 februari 1823.
Zij krijgen 6 kinderen. Margarita Hurkmans geboren te Leende op 15 november 1783.
Jacoba Hurkmans geboren te Leende op 21 juni 1785.
Henricus Hurkmans geboren te Leende op 6 oktober 1786.
Antonius Hurkmans geboren te Leende op 16 juli 1791.
Antonius Hurkmans geboren te Leende op 30 november 1794.
Margarita Hurkmans geboren te Leende op 20 oktober 1797.

En met de Antonius uit 1794 gaan we weer verder. Antonius Hurkmans is op 15 oktober 1826 getrouwd te Leende met Henrica Koolen geboren te Leende.
Zij krijgen 2 kinderen. Henrica Hurkmans geboren te Leende op 28 augustus 1827.
Adrianus Hurkmans geboren te Leende op 1 december 1829. Maar dan overlijdt Henrica Koolen op 5 juli 1833.
En hier zou de geschiedenis van ons allemaal eindigen, ware het niet dat Antonius een nieuwe liefde vond, Wilhelma Klerx geboren te Leende op 4 februari 1803. Antonius trouwde voor de tweede keer, ditmaal met Wilhelma Klerx in Leende op 12 januari 1834.
En uit dat huwelijk wordt nog 1 kind geboren:
Hendrikus Hurkmans geboren in Leende op 23 mei 1836.

En dat was maar goed ook, want hij is namelijk de vader van onze opa!!!! Hendrikus Hurkmans is op 9 mei 1870 getrouwd te Leende met Adriana Koolen, geboren te Heeze.
Zij krijgen 4 kinderen: En jawel, de eerste de beste zou onze opa worden!!!
Antonius Hurkmans geboren te WOENSEL op 19 december 1876.

En hier komt pas voor de eerste keer WOENSEL tevoorschijn!!!
Gerardus Hurkmans geboren te Woensel op 8 januari 1880.
Wilhelmina Geertruda Hurkmans geboren te Woensel 14-08-1884.
Petrus Wilhelmus Hurkmans geboren te Woensel op 12-01-1888.
En voor alle duidelijkheid:
Antonius Hurkmans is op 20 juli 1901 getrouwd te Woensel met Francisca Cornelia Maria van Hooff, onze oma.
En uit dat huwelijk worden 13 kinderen geboren.
Ik hoop dat het een leesbaar verhaal is geworden, en dat het interessant genoeg is geweest om te lezen. Het verhaal heb ik zelf geschreven, maar dat was niet mogelijk geweest als ik niet de gegevens gekregen had van: Mevrouw Mady de Keijzer- van Tuyl.  Namens de familie Hurkmans wil ik haar hartelijk danken voor haar medewerking in deze.
Toon Sanders.

Aanvullende geschiedenis.

We hebben nog een aanvulling gekregen over de ooms en tantes van de familie Hurkmans.
Laat ik nou altijd gedacht hebben dat we 10 ooms en tantes gehad hebben, maar ik heb informatie ontvangen, waaruit blijkt dat er nog 3 meer zijn.
Om alles een beetje duidelijk te maken, ga ik hieronder alle ooms en tantes op geboortedatum beschrijven, zodat de geschiedschrijving recht wordt gedaan. Ahum....
 Ik heb helaas niet van iedereen de overlijdensdatum, maar ik hoop die nog van jullie te mogen ontvangen, neven en nichten.

Tante Sjaan, Adriana Henrica Hurkmans geboren op 8 mei 1902, 
overleden op 3 maart 1998 te Oss.
Joannes Henricus Hurkmans geboren op 12 augustus 1903,

overleden op 19 mei 1904.
Tante Marie, Maria Johanna Hurkmans geboren op 23 september 1904,

overleden op 19 augustus 1992
Johannes Hendricus Hurkmans geboren op 9 mei 1906,

overleden op 21 oktober 1906.
Tante Greet, Gerarda Maria Hurkmans geboren op 8 juni 1907,

overleden op 14 augustus 1991 te Veldhoven.
Tante Anna, Johanna Henrica Hurkmans geboren op 12 november 1908,

overleden op 1 juni 1926.
Tante Net, Francisca Antonetta Hurkmans geboren op 6 juli 1910,

overleden op 27september 2004.
Ome Piet, Petrus Johannes Hurkmans geboren op 24 juli 1911,

overleden op
Wilhelmina Elisabeth Hurkmans geboren op 8 juni 1913,

overleden op 12 oktober 1913.
Ome Harry, Hendricus Johannes Hurkmans geboren op 15 september 1914,
overleden op

  Ome Huub, Hubertus Hurkmans geboren op 1 april 1916,
overleden op 23 november 1976 te Eindhoven.
Tante Cor, Cornelia Elisabeth Hurkmans geboren op 24 juli 1917,

overleden op 30 september 1993
Tante Zus, Francisca Cornelia Hurkmans geboren op 20 mei 1921,

overleden op 10 november 1998.
Zo zie je, je denkt iets te weten en dan blijkt het heel anders te zijn, we zijn nu hopelijk weer helemaal bij. Ook deze gegevens zijn weer beschikbaar gesteld door:

Mevrouw Mady de Keijzer- van Tuyl.
 Toon Sanders.


Maar hieronder gaan we verder met heel iets anders, we gaan nog een keer terug in de tijd en wel naar die tijd toen oma Hurkmans nog van Hooff heette.
Hieronder links staat een uittreksel uit het bevolkingsregister van Woensel, daar lezen we af dat ons oma op 17 maart 1900 een kind kreeg en ze werd genoemd Wilhelmina Maria, en daar zag ik voor de eerste keer dat oma al een kind had, later vond ik de geboorteakte en de overlijdensakte. Maak vooral de afbeelding groter door erop te klikken zodat je het duidelijk kunt lezen. Op de middelste afbeelding is de geboorteakte te zien van Wilhelmina Maria, ook deze is de moeite van het lezen waard en tenslotte de afbeelding rechts en dat is de overlijdensakte van Wilhelmina Maria en ook deze is de moeite van het lezen waard.
(op 4 september 1900 kreeg de moeder van oma, Maria Hurkmans-Bogers haar laatste dochter Johanna Christina)
Als we alles hebben gelezen zien we pas hoe triest het eigenlijk moet zijn geweest voor oma Hurkmans, haar eerste dochter overleden toen die pas 15 maanden oud was op 26 juni 1901, een paar weken voor haar trouwdag op 20 juli 1901.

 


Op de foto hierboven zie je van links naar rechts: tante Cor, tante Net ons moeder, Piet de man van tante Zus, tante Greet en tante Zus.
Deze foto gekregen op 5 maart 2021.
 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.