Voorgerechten
Hoofdgerechten
Nagerechten
Smakelijke gerechten
De website bestaat 18 februari 2010 alweer 2 jaar, vandaar dat we dit een feestelijk tintje willen geven.
En wat is er feestelijker dan een goed diner of lekker stuk gebak, daarom deze nieuwe pagina: Smakelijke recepten.
De bedoeling van deze pagina is, om recepten die bijvoorbeeld je grootmoeder al gebruikte, op deze pagina te vermelden, of recepten die je zelf uitgedokterd hebt en geprobeerd.
Of recepten waar je goede herinneringen aan hebt, of met een leuke anekdote.
Je ziet, je kunt alle kanten op met je recepten, dus zou ik zeggen, laat de familie meegenieten van jullie heerlijke gerechten, gebak of hapjes!!!
Stuur het op naar toonsanders@kpnmail.nl en binnenkort kunnen we allemaal kiezen uit een fantastisch familieaanbod van gerechten.
We hebben de pagina ingedeeld in 4 categorieën;
Voorgerechten
Hoofdgerechten
Nagerechten
Diversen
Voor al deze categorieën kun je recepten insturen en mocht je er een verhaaltje bij willen doen, ga gerust je gang, want dan kunnen we er allemaal van meegenieten.
Riki.
Voorgerechten
Chinese maaltijdsoep van tante Zus Hurkmans.
Gekregen van dochter Anja die dit nog altijd gebruikt.
Volgens Anja lekker met brood of stokbrood.
Voor 6 personen heb je nodig:
3 kippenborsten
2 zakjes kippensoep van Honig
Perziken sap
1 blikje Del-Monte tomatenpuree
1 theel. sambal
peper
1 eetl. azijn
1 nestje bami
200 gr. gare sperzieboontjes
stukje verse gember
Zet de kippenborsten op in water en laat ze 45 min. gaar worden.
Voeg de zakjes kippensoep van Honig toe.
Haal de kip uit het water en haal het vlees eraf.
Voeg daarna het vlees weer toe en alle andere ingrediënten en hou de soep nog 30 min. tegen de kook aan.
Wij wensen u smakelijk eten.
Anja Prinsen-Smits, dochter van tante Zus Smits-Hurkmans.
zondagse soep.
Rundsoep van Drieka van Moorsel-van Duijnhoven uit Mierlo.
Oma van Riki Sanders-van Moorsel.
Getrouwd met Jan van Moorsel.
Als wij zondags na de mis naar opa en oma gingen kregen we vaak deze soep.
Omdat soep met vlees toch wel luxe was noemden we dit later zondagse soep.
Je hebt nodig:
3 liter water
300 gram soepvlees
stukje prei
1 ui
kruidnagels
foelie
zout
peper
6 maggi bouillonblokjes
of 3 runderbouillontabletten
1 halve knolselderij
3 handjes vermicelli
Bereiding:
Je zet het water op met het soepvlees, het stukje prei, de ui met de daarin gestoken kruidnagels, foelie, zout en peper en de bouillonblokjes en je laat dit trekken tot het soepvlees mals is geworden.
Daarna haal je de ui en het stukje prei eruit.
Snij het soepvlees klein, de knolselderij in blokjes en laat dit nog een half uur tegen de kook aan trekken ( niet laten koken ).
Voeg de laatste 10 minuten de vermicelli toe.
Smakelijk eten
Riki Sanders-van Moorsel.
Hoofdgerechten
Salade met gerookte kip, bleekselderij en mandarijnen.
Wat heb je nodig:
125 gr. gerookte kipfilet
2 stengels bleekselderij
50 gr. walnoten
1 bosuitje
1 blikje mandarijnen op lichte siroop
1 eetlepel crème-fraise
1 flinke eetlepel mayo.
peper en aroma.
Bereiding:
laat de mandarijnen uitlekken en vang het sap op.
De kip in stukjes snijden.
Ook de noten, ui en bleekselderij in stukjes snijden.
Dan alles door elkaar mengen met de créme-fraiche, de mayo en 1 1/2 eetlepel manderijnensap.
Peper en aroma naar smaak toevoegen.
Dit alles samen geeft een heerlijke salade voor bij de barbecue.
Eet smakelijk en groeten van Anja, dochter van tante Zus Smits-Hurkmans.
Griekse Moussaka
Het is wel geen familierecept, maar voor Jos en Simone van de Vossenberg-Duijvestein is het toch een bijzonder gerecht. Toen ze op huwelijksreis waren op Cyprus hebben ze van dat heerlijke eten daar genoten. De moussaka was en is dus nog steeds erg favoriet bij hen, en het volgende recept is van Simone.
Wat heb je nodig:
3 middelgrot aubergines
1 eetlepel zout
1,25 dl. olijfolie
keukenpapier.
Voor de gehaktsaus:
2 eetlepels olijfolie
1 grote gesnipperde ui
500 gr rundergehakt
2 eetlepels droge witte wijn
1 blik tomatenpuree ( ca. 420 gram )
1 eetlepel fijngehakte peterselie
2 theelepels fijngehakte munt
1/2 theelepel gemalen kaneel
1/4 theelepel versgemalen witte peper
Voor de kaassaus:
90 gr boter
50 gr bloem
5 dl melk
2 eieren, licht geklopt
2/3 kop geraspte Romano
Bereiding:
1. Snijdt de aubergines in plakken van ca. 1 cm. en bestrooi met zout aan beide kanten. In keukenpapier wikkelen en 1 uur laten staan.
2. Afspoelen met koud water en goed laten uitlekken.
3. Gehaktsaus: olie in pan verhitten en ui en gehakt bakken ( ca. 10 min. )
4. Wijn, tomatenpuree, kruiden, kaneel, en peper toevoegen en 20 min. afgedekt laten sudderen, af en toe roeren.
5. Deksel verwijderen en nog 10 min. laten sudderen.
6. Kaassaus: boter verhitten, bloem toevoegen en op een laag pitje 2 min. roeren. Melk langzaam toevoegen.
7. ca. 5 min blijven roeren totdat het mengsel dik wordt. Nog 1 min laten koken.
8. Eieren en kaas toevoegen, gladroeren.
9. Oven voorverwarmen op 180 graden Celsius.
10. Olie in pan verhitten en de plakken aubergine goudbruin bakken en op keukenpapier laten uitlekken.
11. 1/3 van de aubergines in een ovenschaalleggen, de helft van de gehaktsaus erover verdelen, herhalen en eindigen met nog een laag aubergines.
12. Kaassaus erover gieten.
13. 45 min in de oven, 5 min laten rusten voor serveren.
Smakelijk eten,
Simone.
Een ouwerwetse gehaktbal
Wat heb je nodig:
500 gram gehakt (half om half of kalfsgehakt).
1 Ei.
Boter
3 Beschuiten.
1 Ui.
1Laurierblaadje.
1 Eetlepel mosterd.
Bakboter, zout en peper en een mespuntje nootmuskaat.
Enkele takjes peterselie.
Bereiding:
Wrijf de beschuiten fijn, maak de peterselie klein en snipper de ui.
Maak het gehakt in een kom aan met ei, zout, mosterd, peper, de peterselie, de gesnipperde ui en de nootmuskaat.
Doe de fijngemaakte beschuiten erbij en meng opnieuw.
Maak daarna 4 grote ballen, verhit de boter in de braadpan en bak de ballen mooi bruin.
Doe 1,5 dl. water, of eventueel bouillon, in de pan, voeg het laurierblaadje toe, draai het vuur laag en leg een deksel schuin op de pan.
Laat de ballen plm. 20-25 minuten zachtjes stoven.
Je kunt ook nog een lepeltje tomatenpuree of mosterd door het stoofvocht mengen.
Eet smakelijk
Riki.
Op speciaal verzoek: Hachee op Riki's wijze.
Wat heb je nodig:
1000gr. Of 1 kg. Hacheevlees, maar kan ook riblappen of ander rundvlees zijn, of iets uit de aanbieding.
Ongeveer 2 eetlepels bloem.
2 eetlepels balsamicoazijn
50 gram boter.
Kruiden: zakje hacheekruiden, meestal 1 zakje per 500 gram.
Of zelf kruiden: kruidnagel, foelie, peper en zout.
1 liter bouillon van een paar maggiblokjes.
4 middelgrote uien gesnipperd.
3 of 4 plakjes peperkoek.
Bereiding:
Vlees in blokjes snijden en omschudden met de bloem.
Boter heet laten worden en het vlees in drie porties snel bruinbakken.
Al het gebakken vlees terug in de pan, dan de bouillon erbij totdat het vlees net onder staat.
Dan voeg je de azijn erbij.
Van elk van de kruiden 1 theelepel bijvoegen.
Wanneer het ongeveer gaar is en dat zal na zo'n 3 uur het geval zijn, doe je de uien en de peperkoek erbij.
Nog ongeveer 45 minuten laten pruttelen, en regelmatig over de bodem roeren met een houten lepel.
Eet smakelijk
Riki.
Nagerechten
Yoghurt pudding
Van Greet van de Vossenberg-Sanders.
Gebruik ik vaak als alle kinderen komen eten, omdat je het makkelijk kunt uitbreiden voor meerdere personen.
Wat heb je nodig:
1 liter volle yoghurt
3 flinke eetlepels aardbeienjam
2 ons lange vingers
1/4 liter slagroom
2 schepjes suiker.
Bereiding:
Doe de yoghurt in een schaal en roer de aardbeienjam er goed doorheen.
De lange vingers in drie stukjes breken en ook onder de yoghurt scheppen.
De slagroom met twee schepjes suiker stijf kloppen, dan gaat die ook onder de yoghurt, en dan alles goed door elkaar roeren.
Dan de schaal afdekken, en 5 of 6 uur op laten stijven in de koelkast, eventueel versieren met verse aardbeien.
Fijn om het een dag van te voren te maken.
Smakelijk eten allemaal.
Greet van de Vossenberg-Sanders.
Kerstbal met frambozensaus
Nagerecht voor 4-6 personen.
Wat heb je nodig:
1 vanille-roomijs
1 pak cakerolletjes met jam en room
1 scheutje bessen-of sinaasappellikeur
1 flesje frambozen-of aardbeiendessertsaus
Poedersuiker
Voor de garnering:
Aardbeien, frambozen of bramen
ronde kom
plasticfolie
Voorbereiden:
Haal het ijs uit de diepvries en laat het iets zachter worden. Bekleed de kom met plasticfolie dat ruim over de rand hangt. Druk het ijs in de vorm (kom) en strijk het goed glad. Zet het nog even terug in de diepvries om op te stijven. Keer het ijs op een schaal of bord dat eventueel ook voor het serveren kan worden gebruikt. Zet de ijsbal losjes afgedekt met plasticfolie of bakpapier in de diepvries.
Dit kan allemaal een dag van te voren.
Bereiden:
Snijd de cakerolletjes met een scherp mes in dunne plakjes. Meng de likeur met de dessertsaus. Haal de ijsbal uit de diepvries. Bekleed de ijsbal vlug met de cakeplakjes. Strooi er poedersuiker overheen als lichte sneeuw.
Tip:
In plaats van alleen vanille-roomijs kun je ook de lagen maken van diverse soorten ijs.
Smakelijk eten,
Riki.
Diversen
Twee broden van opa Sanders.
(Voor de neven en nichten ome Antoon.)
Wat heb je nodig:
16 ons meel
60 gr. gist
zout
1 schep suiker
3 dl. lauw water
7 á 8 dl. melk
stukje boter
Voorbereiding:
1. Meel en zout in een bak doen.
2. Gist kort maken en dan met suiker en 3 dl. water (lauw) goed
roeren.
3. 7 á 8 dl. melk en een stuk boter warm maken tot de boter is
gesmolten.
4. Het meel en de gist goed mengen, daarna de melk in
gedeelten toevoegen en goed kneden.
5. De pan waarin gebakken wordt goed insmeren met boter.
Bakken:
Op 100 graden laten rijzen.
Op 200 graden in 60 min gaar bakken.
Opa Sanders haalde zijn meel altijd bij de molen.
Vlabodem van Greet van de Vossenberg-Sanders.
Wat heb je nodig:
Drie eieren
125 gram basterdsuiker
80 gram zelfrijzend bakmeel
Zakje vanille suiker
Drie afgestreken eetlepels maïzena.
werkwijze:
Eieren splitsen en eiwit stijfkloppen.
De eierdooiers met de basterdsuiker en vanillesuiker kloppen tot een romige massa.
Daarna bakmeel met maïzena er door heen kloppen met een houten lepel, dan het eiwit erdoor roeren met de houten lepel.
En dan natuurlijk de vlavorm in. Oven voorverwarmen, en de bodem bakken in ongeveer 15 tot 20 minuten.
Even in de vorm laten afkoelen.
Opmaken met verse vruchten en daarna gelei erover van Dr. Oetker uit een zakje.
Ieder zakje is goed voor 1 vla.
Stokbroodhapje van Greet v/d Vossenberg-Sanders.
Wat heb je nodig:
200 gram jonge geraspte kaas
150 gram ham reepjes
200 ml. crème fraise
paar eetlepels mayonaise
wat gesnipperde rode paprika
zout en een scheutje ketjap
een voorgebakken stokbroodje.
Werkwijze:
Het stokbroodje in sneetjes snijden
De rest goed door elkaar mengen, en het mengsel op de sneetjes smeren.
De oven voorverwarmen op 250 graden, daarna de sneetjes erin en afbakken in ongeveer 10 minuten.
Uit de oven kun je ze meteen serveren.
Eierrol van Greet v/d Vossenberg-Sanders.
wat heb je nodig:
Drie eieren
een eetlepel bloem en een eetlepel melk.
drie eetlepels geraspte kaas
peper en zout
plakjes gekookte ham
Werkwijze:
Alles goed door elkaar mixen, behalve de plakjes ham.
Boter in de koekenpan smelten, en de omelet heel langzaam bakken.
Af laten koelen, insmeren met mosterd en daarop plakjes gekookte ham leggen, dan heel stevig oprollen in aluminiumfolie en in de vriezer leggen.
Voor gebruik in de folie laten ontdooien, dan de folie eraf en plakjes snijden, en dan maar smullen!!!
Reactie plaatsen
Reacties
mooi hoop dat hij gesmaakt heeft weet je dat nog?
Een heel lekker recept dat stokbroodhapje, misschien iets voor pasen?
Je kan dat overal voor gebruiken ook met Pasen.
Leuke recepten, ik heb er een bereid
Mooi en welk was het en heeft het gesmaakt?
Een ouwerwetse gehaktbal