Wandeling Halfmijl-tocht Vessem


 

 

Toon vroeg mij om zo nu en dan mijn ervaringen als wandelaar naar hem te sturen, zodat hij die op de website kan zetten. Hij vindt het namelijk een leuk idee als familieleden kunnen bijdragen aan het aantrekkelijker maken van die website. Ik wil daar best aan meewerken en ben benieuwd naar de reacties (als die er komen tenminste).

 

Onder iedere pagina kun je een reactie plaatsen, laat het vooral niet na.

Zoekende naar een mooie wandeling vond ik op de site www.klikprintenwandel.nl de “Halfmijl-tocht, Vessem te Noord-Brabant”. Ik heb deze wandeling op de laatste dag van augustus 2018 gemaakt en wil hierover graag een en ander verhalen en waarbij diverse foto’s het beeld verlevendigen.De wandeling heeft een lengte van 18 kilometer en gaat over goed begaanbare paden. Meestal zandpaden met soms een stuk verharde weg.
De start is bij de kerk van Vessem waar voldoende parkeergelegenheid is. Al snel ben je buiten de bebouwing en loop je richting Halfmijl.
Halfmijl is een boerengehucht een paar kilometer buiten Vessem. Het is onduidelijk waar de plaatsnaam vandaan komt, maar in 1368 komt de naam Halve Mijl of Halver Miler voor het eerst voor als naam van een persoon uit dit gehucht.
Men denkt dat de naam is gerelateerd aan de afstand met bewoond gebied.

 


De wandeling komt langs agrarisch gebied waar de boeren druk bezig waren met grasmaaien en bemesting door middel van injecteren van drijfmest. Soms kwam er een geurtje voorbij dat me deed denken aan de stallen van de boerderij in Nederwetten.
Op weg naar de grafheuvels die in het gebied liggen, zag ik dat langs de bosranden de lijsterbes alweer volop aanwezig is.
Toch mooi hoe de natuur, ook na voor Nederland ongekende hoge temperaturen en droogte, zich weer hersteld.

Vredig in de wei!!De grafheuvels in het gebied tussen de gehuchten
Halfmijl en Toterfout stammen uit de bronstijd
(± 1100 voor Christus).
In totaal liggen er in het gebied zestien grafheuvels.
Overigens is de naam Toterfout ook wel
bijzonder.
Oorspronkelijk zou de naam "Totefat" zijn,
wat een verschrijving voor 't Ode Fout
zou zijn en staat voor Het Woeste Woud.

Ook zou het van de naam “Tot der Voirt” kunnen zijn. Hiermee is een overgang bedoeld van een rivier. In het gebied ontspringt de Bruggenrijt welke in Eindhoven Ekkersrijt heet.
Diverse mogelijkheden dus, maar men weet niets zeker.


Soms schrik je hier wel van laag overkomende vliegtuigen die landen en vertrekken vanaf vliegveld Eindhoven, maar verder is het er heerlijk rustig. Ook de koeien in het gebied zijn er blijkbaar aan gewend. Ze lagen tenminste op hun gemak te herkauwen.

Onderweg zie je onder andere hoe dode omgevallen bomen weer een voedingsbodem zijn voor diverse organismen en soms had ik de indruk dat de herfst in aantocht was gezien de prachtige vormen van paddenstoelen.


Tijdens de wandeling kom je ook langs het Grootmeer en het Kleinmeer.
Door de droogte staat er nu geen water meer in en kun je gewoon over de bodem lopen.


Er is een rijke vegetatie en de heide bloeit daar nog in mooie purperen kleuren.


 

 

 

 

Hier links nog een droge waterloop en rechts sporen van een hert.Na een deel gelopen te hebben over paden van de Blauwe Paaltjes route kom je langs de in 1997 gebouwde Mariakapel “Maria, ons Moeder” weer bij Vessem en tenslotte in Vessem zelf weer bij het startpunt van de wandeling de Sint-Lambertuskerk.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.